MENIU

Ministrul Sănătăţii: Guvernul a aprobat un plan naţional de intervenţie în cazul pandemiei

Foto: NewsIn
Bazac: Măsurile se vor aplica în funcţie de evoluţia pandemiei

Ministrul Sănătăţii a declarat joi seară că guvernul a aprobat un plan naţional de intervenţie în cazul pandemiei. Joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de gripă nouă.

Obiectivul principal al planului este stabilirea măsurilor şi mecanismelor de acţiune pentru asigurarea protejării populaţiei şi a societăţii împotriva ameninţării de pandemie de gripă şi pregătirea sistemului de sănătate pentru a face faţă unei pandemii de gripă de mare amploare. Măsurile se vor aplica în funcţie de evoluţia pandemiei, la nivel sectorial.

Printre măsurile care pot fi luate se numără: activarea planurilor generale şi locale de continuare a activităţii ministerelor, instituţiilor publice, a autorităţilor judeţene şi a societăţilor comerciale.  Prefecţii şi autorităţile locale vor implementa planurile de organizare în situaţii de urgenţă a serviciilor publice la toate nivelurile.

"Comitetul interministerial pentru situaţii de urgenţă, care se va întâlni mâine la ora 9, va analiza oportunitatea unor reglementări juridice specifice în funcţie de situaţia epidemiologică şi eficienţa măsurilor implementate. În această categorie de măsuri putem enumera gestionarea repartizării surselor de energie, a materiilor prime, a mijloacelor necesare pentru asigurarea proviziilor, punerea la dispoziţia populaţiei de centre funcţionale stabile pentru satisfacere nevoilor prioritare pentru combaterea epidemiei sau menţinerea continuităţii vieţii economice pe plan naţional, instituirea unui anumit timp de comportament cum ar fi purtarea de echipament de protecţie", a precizat Bazac. 

Sunt şi măsuri specifice care se adresează fiecărui sector în situaţii de urgenţă, precum cele din sistemul naţional de apărare, de ordine publică, justiţie, privind  aprovizionarea cu alimente.

De asemenea, sunt măsuri care se referă la instalaţii care nu pot fi oprite, inclusiv laboratoare de cercetare, la securizarea instalaţiilor identificate în prealabil care, dacă ar funcţiona cu personal redus, ar putea afecta securitatea naţională, la sistemele financiare şi modalităţile de plată, la industria farmaceutică, la producţia de echipamente de protecţie. 

Sunt măsuri specifice pentru distribuirea produselor alimentare, a apei îmbuteliate, a produselor de igienă. De asemenea sunt măsuri specifice de salubritate şi gestionare a deşeurilor menajere.

Nu există măsuri suplimentare de protecţie

Ion Bazac a spus că vor fi monitorizate atent focarele de infecţie, urmând să fie intensificată comunicarea cu organismele internaţionale.

"Viaţa trebuie să decurgă normal, dar măsurile preventive sunt prioritare", a atras atenţia ministrul.

"Nu există măsuri suplimentare de protecţie. Populaţia trebuie să respecte ce a făcut şi până acum. Nu trebuie să-şi facă provizii de apă şi alimente", a subliniat ministrul Sănătăţii.

"Ministerul Sănătăţii va concentra toate resursele existente pentru acordarea asistenţei medicale celor infectaţi în primul rând", a declarat Ion Bazac.

Bazac a spus că în România nu există o transmitere a bolii la nivelul comunităţii, iar investigaţiile epidemiologice continuă în acelaşi ritm ca până acum.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care şi-a reunit joi comitetul de experţi pentru a analiza situaţia noii gripe, a ridicat nivelul de alertă pandemică la 6. "Criteriile ştiinţifice privind o pandemie au fost îndeplinite", a anunţat OMS joi seară.