MENIU

Interpol deschide accesul la baza de date care reuneşte obiectele de artă furate

Foto: 02varvara.wordpress.com

Interpol deschide accesul online la baza sa de date mondială care cuprinde lista operelor de artă furate, aproximativ 34.000 de piese, ca metodă de combatere a traficului ilicit, a anunţat, luni, un comunicat al organizaţiei.

Fiecare utilizator care face o cerere online primeşte o parolă, pentru a avea acces la un site securizat reunind bunurile culturale furate în lumea întreagă şi înregistrate de Interpol, al cărui sediu este la Lyon. "Accesul la baza de date (...) va fi propus tuturor organismelor culturale şi profesionale implicate (ministere de cultură, muzee, galerii de artă, colecţionari etc.)", se precizează în comunicat.

Baza de date, care permite consultarea descrierilor şi a fotografiilor operelor de artă sustrase, va fi  "un obstacol important pentru traficul ilicit", pentru că fiecare obiect sustras va fi astfel mai dificil de traficat, spune coordonatorul serviciului pentru opere de artă din cadrul Interpol, Karl-Heinz Kind.

"Va fi mult mai dificil pentru un vânzător sau pentru un cumpărător să susţină că nu a putut verifica dacă un obiect figurează ca fiind furat", conchide comunicatul.

Mai multe articole despre:
Interpol obiecte de artă