MENIU

Doi alpinişti covăsneni, opriţi de viscol în drumul spre cucerirea vârfului Cho-Oyu (8201 m)

Foto: www.alpinist.com

Cei doi covăsneni care au plecat să cucerească vârfului Cho-Oyu (8201 m) din Himalaya, Tulit Zsombor şi Eva Ruszuly, nu au reuşit să atingă această înălţime, aşa cum îşi propuseseră, fiind opriţi de viscolul puternic.

Cei doi alpinişti au ajuns duminică în tabăra 3 (7.600 m), unde Eva a rămas să îl aştepte pe Tulit, care, împreună cu doi colegi a pornit spre cucerirea vârfului, fără mască de oxigen. "Toţi au fost întorşi din drum de un viscol puternic. După trei ore, Tulit Zsombor a pornit din nou spre vârf şi a mai mers 250 de metri, dar s-a întors în cele din urmă din cauza viscolului. Nu mai au timp să urce, a fost singura lor şansă, vremea e proastă, le e greu şi să coboare”, a declarat Erdely Andras, reprezentantul unui post de radio local care ţine legătura cu alpiniştii.

Acesta estimează că Tulit Zsombor a ajuns la înălţimea de 7.800 de metri, fără mască de oxigen şi fără oprire.

Cei doi tineri din judeţul Covasna, Tulit Zsombor şi Ruszuly Eva, au pornit în data de 20 aprilie în expediţia de cucerire a vârfului Cho Oyu din munţii Himalaya. Ruszuly Éva a participat la mai multe ture alpine (Matterhorn, Triglav), dar nu avea experienţa unei expediţii de acest gen.

Vârful Cho Oyu sau „Zeiţa tibetană”, se află în Tibet, la 20 km de vârful Mount Everest, şi este al şaselea vârf ca înălţime din lume. Expediţia din Himalaya se încadrează în lanţul de expediţii „Ardelenii pe vârfuri“, care are drept scop escaladarea celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent şi cucerirea celor 14 vârfuri având peste 8.000 de metri din lume.

Tulit Zsombor a iniţiat şi organizat lanţul de expediţii „Ardelenii pe vârfuri“ cu scopul de a demonstra că şi alpiniştii din această parte a lumii sunt capabili de performanţe, cât şi pentru a populariza în rândul tinerilor importanţa sportului. Alpinistul Tulit Zsombor (34 ani) are în palmares expediţii şi vârfuri importante cucerite, cum ar fi Triglav (Slovenia), Ercyes (Turcia), Mont Blanc (Franţa), Elbrusz (Rusia), Lenin (Kirgizstan), McKinley (Alaska), Matterhorn (Elveţia), Kilimandjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina), Mount Vinson (Antarctica). Tot el deţine şi recordul naţional de înălţime în ascensiune şi coborâre pe schiuri. La începutul anului, Tulit Zsombor şi bucureşteanul David Neacşu au cucerit şi cel mai înalt vârf din Antarctica, Mount Vinson, înalt de aproape 5.000 de metri.
Mai multe articole despre:
alpinişti viscol