MENIU

Casa de pensii Dâmboviţa a anulat 3000 de pensii pe caz de boală

FOTO: RTV
Mii de oameni au primit acasă o scrisoare de la Casa de pensii prin care li se spune că nu vor mai primi pensia

Casa de pensii Dâmboviţa a anulat 3000 de pensii pe caz de boală. Comisia de audit a Casei Naţionale de Pensii şi poliţia au descoperit că jumătate din dosarele de pensionare sunt ilegale, respectiv, oamenii au dat şpagă la medici şi asistente pentru a obţine certificate medicale false.

"Ne-a tăiat pensiile de acu' trei luni, nu ştiu de ce, că a zis că n-a avut o ştampila. Suntem bolnavi şi ne-a tăiat-o, e foarte greu, nici n-am cuvinte să spun. Să dăm banii înapoi, trebuie să ne judecam cu ei, nu ştiu ce-om face", a declarat o pensioanară.

Pentru această femeie şi pentru soţul ei, poştaşul nu mai bate la uşă de trei luni. Şi nu sunt singurii. Mii de oameni au primit acasă o scrisoare de la Casa de pensii prin care li se spune că nu vor mai primi pensia. Ba mai mult, au fost anunţaţi că sunt datori statului cu tot ce au luat de când s-au pensionat.

Pe hârtie, în Băleni, în Crevedia, în Bucşani, în Corneşti sau în Niculeşti aproape toţi sătenii sunt bolnavi. Pensionaţi pe caz de boală, cum se zice în popor. Un exemplu în acest sens este Marin Costea, care rămas fără loc de muncă a decis să investească într-o pensie de invaliditate. 5 ani a primit câte 500 de lei lunar.

250 de euro şi... poştaşul vine cu banii chiar dacă nu te doare nici măcar capul! Cine a investit în aşa ceva nu mai trece nici pe la comisia medicală, vine cineva acasă să ia şpaga anuală, mare cât o pensie.

Privirile anchetatorilor s-au îndreptat către o asistentă de la Moreni.

O pensie de invaliditate pe zi, exceptând zilele nelucrătoare! Cam ăsta a fost raportul la comisia de evaluare de la Moreni în ultimii 10 ani când s-au pus pe raft 3000 de dosare ale unor oameni inapţi pentru muncă. Luate la puricat de către o comisie de audit de la Casa Naţională de Pensii, s-a dovedit că unul din două dosare era ilegal.

"S-au constatat probleme legate de încălcarea procedurii de încadrare în grad de invaliditate şi a procedurilor de revizuire medicala", a declarat Lucian Pistriţu, Coordonator Casa de Pensii Dâmboviţa.

600 dintre oamenii care au apelat la justiţie au castigat şi şi-au luat pensia inapoi, dovedind veridicitatea actelor. 200 au fost respinşi de instanţa de judecată, iar 1400 de oameni au rămas fără pensie şi mulţi chiar au dat înapoi banii primiţi în câţiva ani.

De la începutul acţiunii – decembrie 2006 - şi până în prezent bugetul de asigurări sociale de stat a fost scutit de plata unei sume de peste 10 milioane de lei pentru că 1400 de pensionari de invaliditate şi-au pierdut pensiile. În prezent mai sunt de verificat 800 de dosare. Anchetatorii speră ca până la finele anului dosarul să continue la DNA. 

Mai multe articole despre:
medici Casa de Pensii fals Poliţia Dâmboviţa