MENIU

Barroso îşi anunţă oficial candidatura la un al doilea mandat la preşedinţia Comisiei Europene

Foto: evro.si

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a anunţat oficial candidatura pentru un al doilea mandat de cinci ani la preşedinţia executivului UE, informează AFP.

Barroso şi-a anunţat candidatura într-o conferinţă de presă comună cu premierul ceh Jan Fischer, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia UE.

"Sunt onorat că preşedintele Consiliului European m-a întrebat astăzi dacă poate înainta candidatura mea pentru un al doilea mandat. Am fost de acord cu această cerere", a spus Barroso.

Funcţia de preşedinte al Comisiei Europene este una dintre cele mai importante în structura de putere a Uniunii. Comisia are prerogative importante, propunând proiecte de legi.

În vârstă de 53 de ani, conservatorul Barroso, fost premier al Portugaliei, a făcut anunţul după discuţii cu liderul ceh şi suedez, Suedia urmând să preia preşedinţia UE în iulie. El era preşedinte al CE din noiembrie 2004.

Până în prezent, el este singurul candidat oficial la această funcţie şi va încerca să obţină sprijinul liderilor UE la summitul de la Bruxelles de săptămâna viitoare. Campania sa pentru un al doilea mandat beneficiază de pe urma rezultatelor solide ale dreptei la alegerile pentru Parlamentul European.

Luni, liderul conservatorilor Joseph Daul spune că este "extrem de optimist" şi "deloc îngrijorat" în ceea ce priveşte şansele lui Barroso de a obţine un al doilea mandat. Dar PPE are nevoie de alianţi pentru a obţine aprobarea lui Barroso în Parlamentul European. Mai mult, acesta este extrem de criticat de reprezentanţii stângii din PE.

Liderul liberalilor, Graham Watson, a spus că o alianţă a liberalilor cu PPE la votul secret de la jumătatea lunii iulie ar fi o "concluzie logică". Aceasta nu este însă de ajuns pentru a obţine cele 369 de voturi necesare din totalul de 736, mai ales că membrii francezi ai PPE nu îl vor vota probabil pe Barroso.

Watson, al cărui grup are rolul tradiţional de arbitru în PE, a sugerat luni un posibil schimb: PPE ar obţine sprijinul liberalilor pentru Barroso, dacă renunţă la funcţia de preşedinte al Parlamentului European. "Cred că nu ar fi înţelept ca PPE să insiste asupra preşedinţiei acestui parlament", a spus liberalul britanic, care de luni de zile încearcă să obţină sprijin pentru a ocupa el însuşi această funcţie, foarte simbolică, dar relativ puţin influentă.