MENIU

Asasinarea Nataliei Estemirova este criticată vehement de organizaţiile internaţionale

Foto: daylife.com

Asasinarea Nataliei Estemirova, o angajată a ONG-ului rus Memorial, răpită din Cecenia, este criticată vehement de organizaţiile internaţionale, relatează AFP.

Consiliul Europei s-a declarat marţi profund şocat de anunţul uciderii Nataliei Estemirova. "De câte Natalia Estemirova şi Anna Politkovskaia (jurnalistă rusă asasinată în 2006 - n.red.) ucise mai este nevoie pentru ca autorităţile ruse să îi apere pe cei care se luptă pentru drepturile omului?", se întreabă secretarul general al organizaţiei, Terry Davis.

La rândul său, comisarul pentru drepturile omului Thomas Hammerberg a denunţat într-un comunicat "o crimă laşă şi odioasă şi un atac la adresa drepturilor fundamentale ale omului", care necesită un "răspuns ferm şi potrivit". El le-a cerut autorităţilor ruse să lanseze imediat o anchetă imparţială.

"Îmi exprim condoleanţele profunde faţă de familia şi colegii lui Estemirova şi cer autorităţilor ruse să lanseze o anchetă imediată, amănunţită şi imparţială, pentru a asigura (...) pedepsirea vinovaţilor, conform Convenţiei Europene pentru drepturile Omului", a spus comisarul în comunicat. El consideră că această crimă este o dovadă a faptului că "este nevoie de acţiuni mult mai puternice pentru a apăra membrii organizaţiilor pentru drepturile omului".

Şi preşedinţia suedeză a Uniunii Europeene a condamnat uciderea "brutală" a militantei pentru drepturile omului. "Condamnăm această acţiune brutală şi le cerem autorităţilor să încerce să îl găsească pe cel responsabil şi să facă ceea ce trebuie", a declarat ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, într-o conferinţă de presă organizată la Parlamentul European de la Strasbourg.

Cadavrul Nataliei Estemirova a fost găsit în jurul orei locale 17:20 (16:20 ora României) într-o pădure din apropiere de Nazran, principalul oraş din Inguşetia. Corpul prezenta semne de moarte violentă, prin împuşcare.
Estemirova fusese răpită miercuri dimineaţa de la Groznîi, capitala Ceceniei, a anunţat organizaţia. "A fost împinsă cu forţa, în apropiere de locuinţa sa, într-o maşină VAZ albă, şi a strigat că este răpită", a anunţat Memorial într-un comunicat.

Răpirea a avut loc în jurul orei locale 08:30 (07:30 ora României). 
Natalia Estemirova este una dintre cele mai cunoscute colaboratoare ale Memorial în Caucazul rus. Ea a denunţat recent o execuţie arbitrară în regiune, ceea ce le-a displăcut autorităţilor locale proruse, a declarat Aleksandr Cerkasov, membru al ONG-ului.

De asemenea, Estemirova a primit mai multe premii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului în Cecenia. Ea a fost prima laureată a Premiului Anna Politkovskaia, în 2007.

Dmitri Medvedev se declară indignat de uciderea Nataliei Estemirova

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a declarat indignat de uciderea Natalia Estemirova, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Kremlinului Natalia Timakova, citată de AFP.

Preşedintele "îşi exprimă indignarea faţă de această crimă şi l-a însărcinat pe şeful comisiei de anchetă din Parchet să ia toate măsurile necesare pentru anchetă", a declarat Timakova. "Este evident că această crimă premeditată poate fi legată de activitatea profesională a Nataliei Estemirova. (...) Pedeapsa trebuie să fie cu atât mai mare", a adăugat ea.

Preşedintele a transmis condoleanţe familiei şi apropiaţilor victimei.

Medvedev a reacţionat mai rapid şi în termeni diferiţi decât a făcut predecesorul său Vladimir Putin după moartea jurnalistei Anna Politkovskaia la 7 octombrie 2006. La acel moment, la 48 de ore de la asasinat, Kremlinul a publicat un comunicat laconic după o discuţie telefonică a lui Putin cu omologul său american George W. Bush. Atunci, actualul premier rus a promis că vor fi făcute "toate eforturile necesare" pentru o anchetă "obiectivă".

O zi mai târziu, Putin le-a spus jurnaliştilor germani din Dresden că Anna Politkovskaia nu reprezenta mare lucru pentru Rusia. "Capacitatea sa de a influenţa viaţa politică a ţării, în Rusia, era foarte nesemnificativă. (...) Acest asasinat dăunează mai mult Rusiei şi puterilor Rusiei şi Ceceniei (...) decât articolele sale", a declarat în 2006 Putin.

Mai multe articole despre:
Rusia Cecenia rapire asasinare ONG memorial