MENIU

Rareș Bogdan, despre reacția Ambasadei SUA la București: Un răspuns elegant, fără a lămuri lucrurile

Realizatorul emisiunii Jocuri de Putere de la Realitatea TV, Rareș Bogdan, a explicat că reacția Ambasadei SUA la București la declarațiile ambasadorului american la Chișinău, James Pettit, este una elegantă, dar care nu lămurește lucrurile, subliniind că răspunsurile trebuie să vină la Departamentul de Stat al SUA.

"Un răspuns elegant, diplomatic absolut, dar fără a lămuri lucrurile. Nu poate Ambasada SUA la București, în frunte cu Hans Klemm, să răspundă pentru declarațiile terifiante, hazardate, greșite din punct de vedere istoric, făcute de ambasadorul Pettit la Chișinău. Este corctă declarația Ambasadei SUA la București. Dar nu asta așteptăm noi. Problema este alta, este lămurirea pe care trebuie să o de Departamentul de stat american. Este absolut normal ca noi să cerem să înțelegem care este poziția Departamentului de stat. Declarațiile nu pot rămâne neexplicate, pentru că va rămâne o umbră de îndoială privitoare la activitatea domnului Pettit, un om cu mare experiență în diplomația americană", a spus Rareș Bogdan.

Acesta a punctat faptul că, indiferent care a fost scopul declarațiilor, James Pettit a folosit aceeași retorică folosită de sovietici, și anume retorica antiromânească. Referitor la scrisoarea președinteului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în care cere Departamentului de Stat american explicații, Rareș Bogdan a susținut că "vrea să creadă că domnia sa este animată de cele mai bune intenții de această dată".

"Totuși, de data aceasta sau a încercat să dea un semnal autorităților de la București și Chișinău, sau a făcut niște erori grave, sau a fost mișcat de cineva, ceea ce este foarte grav. Retorica a fost cea folosită de sovietici și de rusofoni. Sigur că președintele României, prim-ministrul, ministrul de Externe nu pot să intervină în aceste probleme, pentru că nu se pot implica în problemele altui stat, pentru domniile lor Republica Moldova este alt stat. Pentru mine, însă, Republica Moldova este Basarabia. De ce a intervenit președintele Senatului? Vreau să cred că domnia sa este animată de cele mai bune intenții de această dată și, pur și simplu, dorește răspunsuri de la Departamentul de Stat, pentru interesul național al României și al românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Este necesar ca aceste declarații să fie expliate", a explicat realizatorul emisiunii Jocuri de Putere.

"Statele Unite sprijină de multă vreme suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea să teritorială. SUA salută România pentru leadership-ul de care a dat dovadă continuu şi pentru abordarea colaborativă în sprijinul dezvoltării democratice a Republicii Moldova, al eforturilor sale de reforma şi al continuării procesului de integrare a să în UE, în conformitate cu aspiraţiile populaţiei din Moldova", au afirmat reprezentanţii Ambasadei SUA, pentru hotnews.ro.

"Mai mult, politică SUA în privinţa Moldovei este de a fi partenerul Moldovei pentru a sprijini dezvoltarea să economică şi democratică. A interpreta în sens mai larg politică noastră înseamnă o depăşire a limitelor politicii noastre", mai notează Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

Mai multe articole despre:
ambasada SUA Rareş Bogdan James Pettit