MENIU

Grecia are un plan de reforme. Propunerile au fost trimise la Bruxelles

Grecia are un plan de reforme. Propunerile au fost trimise la Bruxelles. Guvernul grec a aprobat, într-o întâlnire de urgenţă, un pachet de măsuri pe care îl va prezenta creditorilor.

UPDATE: Zona euro a primit joi seara noile propuneri de reforme promise de Grecia, în speranța de a primi un al treilea pachet de ajutor și de a rămâne în zona euro, a anunțat Michel Reijns, purtătorul de cuvânt al președintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, potrivit AFP.

"Noile propuneri ale Greciei au fost primite de președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Este important ca instituțiile (creditoare) să le ia în considerare în evaluarea lor", a indicat Michel Reijns pe contul său de Twitter.

Zona euro a primit planul de reforme al Greciei, adoptat joi seară de Guvernul de la Atena în speranţa că va obţine un al treilea acord de ajutor pentru menţinerea Greciei în zona euro, a anunţat un purtător de cuvânt al Eurogrup.

Statul elen solicită un nou împrumut pe trei ani, care va fi folosit pentru achitarea datoriilor şi asigurarea stabilităţii sistemului financiar, după cum sună cererea trimisă către Bruxelles.

Pentru a primi banii, Atena se angajează să facă reforme credibile, care ar însuma, potrivit presei elene, 12 miliarde de euro pe următorii doi ani şi nu 8 aşa cum anunţase iniţial.

Noul plan ar conţine şi creşterea Taxei pe Valoare Adăugată pentru mai multe categorii de produse şi servicii. Astfel, Taxa ar urma să fie majorată de la 10 la 13% pentru bunurile de lux, dublată pentru serviciile hoteliere şi ridicată la 23% pentru alimente procesate, transport şi anumite servicii oferite de firme private. De asemenea, impozitul pe profit ar urma să fie mărit de la 26 la 28%, potrivit stiripesurse.ro.

Mai multe articole despre:
Grecia reforme