MENIU

Complex nuclear iranian, vizat de un atac aerian. Israelul, suspectul de serviciu

Complexul nuclear Parchin

Explozia care a vizat complexul nuclear Parchin, situat în apropiere de Teheran, a fost un atac străin, comis probabil de Israel, scopul fiind a opri testarea unor dispozitive militare neconvenţionale, afirmă diplomaţi europeni de la Washington citaţi de revista kuwaitiană Al Rai, notează Mediafax.

"Explozia masivă produsă în cursul nopţii de duminică spre luni la complexul militar Parchin nu a fost un accident, ci un atac premeditat comis de un stat străin", afirmă diplomaţii citaţi de Al Rai, relatează site-ul israelian Ynetnews.

Potrivit site-ului kuwaitian, atacul a fost comis de Israel, iar Iranul a ripostat printr-un atentat al Hezbollah împotriva unei patrule israeliene, în zona Înălţimilor Golan.

"După explozia de la complexul nuclear Parchin, Iranul a cerut Hezbollah să monteze o bombă în zona Muntelui Dov, incident soldat cu rănirea a doi militari israelieni", precizează Al Rai.

Potrivit diplomaţilor europeni, atacul de la Parchin a avut rolul de a opri testarea de către Iran a unor dispozitive nucleare.

Postul israelian Channel 2 a anunţat că 12 clădiri au fost distruse în explozia de la Parchin.

În urmă cu trei săptămâni, Israelul acuza Iranul că a testat în complexul nuclear de la Parchin tehnologie care poate fi utilizată exclusiv pentru detonarea unei bombe atomice.

Mai mult pe Mediafax.

Mai multe articole despre:
Iran Israel atac aerian parchin complex nuclear