MENIU

Un politician român a detonat o "bombă” de durată în Turcia după referendum

Referendum in Turcia

Cezar Preda, şeful delegaţiei de observatori a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei trimisă în Turcia pentru a supraveghea corectitudinea procesului electoral presupus de referendum, a detonat practic ceea ce s-ar putea să fie o bombă de mare intensitate şi de durată.

Şi, evident, cu implicaţii extrem de mari nu numai la nivelul politicii interne din Turcia, dar şi pentru tot ceea ce înseamnă actuala poziţionare a ţării în raport cu organismele internaţionale:

„În ziua referendumului propriu-zis nu au existat probleme majore, cu excepţia unor regiuni. Dar, cu toate acestea, nu putem decât să regretăm absenţa unor observatori ai societăţii civile în centrele de vot... În general, referendumul nu a răspuns standardelor Consiliului Europei. Cadrul legal a fost inadecvat pentru ţinerea unui proces cu adevărat democratic... Starea de urgenţă nu ar trebui să fie niciodată folosită pentru a submina regulile statului de drept".

Ce implicaţii va avea această declaraţie vom vedea în orele şi zilele care urmează. Cert este însă că, dacă se respectă regulile de joc agreate în acest moment, dacă Turcia urmează prevederile pe care s-a angajat să le respecte în calitate de Stat Membru al Consiliului Europei, atunci apare la orizont, foarte clar, perspectiva anulării referendumului.

Este oare posibil? Da, dacă avem în vedere fraza-cheie „referendumul nu a răspuns standardelor Consiliului Europei" dar şi spusele, extrem de dure, ale şefei delegaţiei OSCE, Tana de Zulueta:

"Referendumul a avut loc într-un mediu politic în care libertăţile fundamentale esenţiale pentru un adevărat proces democratic au fost ocultate sub starea de urgenţă şi cele două tabere nu au beneficiat de oportunităţi egale pentru a-şi prezenta argumentele în faţa votanţilor...Monitorizarea noastră a arătat că reprezentanţii campaniei în favoarea "DA" au dominat spaţiul media şi aceasta, alături de restricţiile privind mass-media, arestările de ziarişti şi închiderea unor organisme de presă, au redus posibilitatea votanţilor de a avea acces la o pluralitate de puncte de vedere".

Cu toate că Biroul Central Electoral (SBE) a adoptat reglementări pentru a răspunde unor aspecte ale procesului electoral - se spune în comunicatul PACR, "cadrul legal care este centrat pe problema alegerilor rămâne inadecvat pentru ţinerea unui referendum cu adevărat democratic, aşa cum au afirmat observatorii... Guvernatorii provinciilor s-au folosit de puterile conferite lor în cadrul stării de urgenţă pentru a restrânge şi mai mult drepturile de reunire în public şi libertatea de expresie".

Mai mult, susţin observatorii internaţionali, "cadrul legal al referendumului nu a oferit o acoperire mediatică imparţială şi nici nu a garantat partidelor politice eligibile un acces egal la mass-media publice şi a privilegiat partidul de guvernământ şi pe Preşedinte în alocarea timpilor de antenă...Legea limitează participarea deplină la referendum la partidele eligibile şi nu reglementează implicarea altor actori sociali. Mai mult chiar, SBE a decis să nu permită organizaţiilor societăţii civile şi asociaţiilor profesionale să organizeze evenimente de campanie".

Acuzaţiile celor de la OSCE sunt extrem de grave şi, cu siguranţă, vor genera implicaţii foarte serioase deoarece este foarte greu de crezut că politicienii lumii democratice pot ignora asemenea afirmaţii, scrie Cristian Unteanu pe Adevarul.ro.

Mai multe articole despre:
Turcia referendum turcia