MENIU

Tensiuni înaintea reuniunii NATO. Londra nu mai divulgă SUA informații despre ancheta din Manchester

Trump, acuzat de UK

Oficialii britanici au decis să nu mai împărtășească cu omologii din SUA informații despre ancheta de după atacul terorist din Manchester, după ce mai multe detalii au fost scurse spre presa americană. 

Premierul britanic Theresa May este pregătită să-i reproşeze lui Donald Trump scurgerile de informaţii legate de atentatul de la Manchester, care ar pune în pericol investigaţiile derulate de poliţia britanică.

Apariţia în New York Times a unor fotografii cu bomba folosită în atentatul de la Manchester Arena a inflamat opinia publică din Marea Britanie și a înfuriat guvernul.

Până la discuția dintre May și Trump, o decizie a fost deja luată: partea brutanică nu va mai împărtăși oficialilor americani informații despre stadiul anchetei. 

Șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se reunesc, joi, la Bruxelles, în noul sediu cu prilejul summit-ului organizației. Este prima reuniune NATO la care participă preşedintele SUA, Donald Trump. Oficialii NATO vor să folosească câteva trucuri pentru a-l ţine atent pe preşedintele SUA, Donald Trump, la discuţiile de la summit, unul dintre ele fiind limitarea discursurilor la patru minute.

Summitul din 25 mai 2017 este primul eveniment la nivel înalt al organizației la care participă președintele SUA, Donald Trump, și proaspătul ales președinte al Franței, Emmanuel Macron.

Principalele teme care vor fi luate în discuție de șefii de stat sau de guvern ai statelor membre NATO vizează consolidarea relației trans-atlantice, concomitent cu un echilibru în eforturile de apărare care presupune împărțirea echitabilă a sarcinilor și responsabilităților între aliați, cu accent pe sectorul finanțării Apărării. Potrivit Agerpres, va fi realizată şi o analiză a gradului de implementare a deciziilor adoptate cu prilejul summitului de la Varșovia al organizației, din iulie 2016.

Situația din Afganistan, eventualitatea suplimentării numărului de soldați dislocați de NATO în cadrul misiunii din această țară și un posibil rol sporit al organizației la nivel internațional în combaterea terorismului s-ar putea regăsi pe agenda întâlnirii de la Bruxelles, indică AFP.

O altă temă importantă ar putea viza cooperarea la nivelul NATO privind combaterea amenințărilor cibernetice, scrie agenția DPA, care notează că în anul 2016 organizația s-a confruntat cu o creștere cu 60% a atacurilor cibernetice la adresa infrastructurii sale.

Precedentul summit al organizației a fost organizat la 8-9 iulie 2016, în Varșovia (Polonia), prilej cu care a fost anunțată capacitatea operațională inițială a apărării antirachetă a Alianței Nord-Atlantice (NATO BMD) și a fost transferată către NATO comanda și controlul asupra Aegis Ashore.

Mai multe articole despre:
Summit NATO