MENIU

Soluţia ministrului Sănătăţii pentru bătrânii care "blochează paturile din spital"

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a afirmat joi că este nevoie de înființarea unor centre comunitare pentru persoanele în vârstă și de încurajarea serviciilor de îngrijire la domiciliu a acestora pe termen lung, întrucât spitalele din România sunt aglomerate.

Prezent la conferința de închidere a proiectului "Comunități Rurale Active în furnizarea și monitorizarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu — Creșterea accesului la servicii medico-sociale a bătrânilor în 5 comunități rurale", organizată la Palatul Parlamentului, ministrul a subliniat că locul bătrânilor nu este în spital, unde trebuie să ajungă cazurile grave, scrie Agerpres.

"La nivel european ne confruntăm cu un proces de îmbătrânire a populației, care este caracteristic și României. Eu cred că nu este suficient să dăm ani vieții, ci să dăm și viață anilor. Acesta este motivul pentru care sunt preocupat de îngrijiri la domiciliu, de acest tip de asistență nu neapărat numai medicală. După cum știți, am elaborat și acționează deja legea asistenței medicale comunitare, aplicăm pentru a înființa centre medicale comunitare care sperăm să rezolve și această problemă. Spitalele sunt aglomerate cu această categorie de pacienți. Locul acestor pacienți nu este în spital, acolo trebuie să ajungă cazurile grave. Se întâmplă frecvent, mai ales în cursul serii, să căutăm locuri pentru pacienții care ajung la UPU care au nevoie de Terapie intensivă și ventilatoare. Acesta este și motivul pentru care în programul de Bancă Mondială am prevăzut achiziționarea de ventilatoare pentru secțiile de Terapie intensivă. Însă problema vârstnicilor rămâne, trebuie rezolvată și este una dintre prioritățile din strategia de sănătate a României", a spus ministrul.

El a explicat că în strategia Ministerului Sănătății există o preocupare pentru îngrijirile la domiciliu pe termen lung.

"Această categorie de pacienți îmbătrâniți, care au nevoie de îngrijiri la sfârșitul vieții pentru unele afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, blochează paturile din spital. Și, practic, orice inițiativă care vine în sprijinul dezvoltării acestor îngrijiri la domiciliu este benefică pentru sistemul de sănătate și Ministerul Sănătății o salută. Avem în vedere inclusiv degrevarea secțiilor de Terapie intensivă, care la momentul de față nu pot primi pacienți acuți deoarece există această categorie de pacienți în stare gravă care necesită suport respirator și care au nevoie de îngrijiri. Dar cred că aceste îngrijiri se pot face în cu totul și cu totul alt tip de unități decât cele de acuți", a adăugat Bodog.