MENIU

Rusia, gata să reia negocierile pentru PACE cu Ucraina. CONCESIILE cerute Kievului

Negocieri pentru pace / Foto: Profi Media

Adjunctul ministrului rus de externe, Andrei Rudenkodans, a declarat că Rusia este pregătită să reia negocierile privind un viitor acord de pace cu Ucraina, dar „va insista mai ales asupra unui răspuns clar” la cererile sale, relatează Le Monde.

Astfel, potrivit oficialului rus, înainte de orice negocieri, Ucraina va trebui să accepte „realitățile teritoriale existente” în Crimeea și în regiunile Donețk și Lugansk. Afirmația a fost făcută pentru agenția rusă de presă Interfax.

Kievul, pe de altă parte, a exclus în mod repetat orice concesii teritoriale.

Ministrul de Externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri, pentru CNN, că în prezent nu există discuții între Rusia și Ucraina (privind pacea - n.r.) din cauza poziției Moscovei și a agresiunii continue.

"Obiectivul Ucrainei în acest război este de a ne elibera teritoriile și de a ne restabili integritatea teritorială și suveranitatea deplină în estul și sudul Ucrainei. Acesta este punctul final al poziției noastre de negociere", a mai spus oficialul de la Kiev. 

Afirmațiile ministrului ucrainean de Externe vin pe fondul ofensivei continue a rușilor în Donbas. Harkovul, Hersonul și Zaporojie sunt doar câteva dintre regiunile supuse în mod repetat, în ultima perioadă, atacurilor trupelor lui Putin, fapt ce face ca numărul morților, dar și al răniților din rândul civililor să crească de la o zi la alta. 

Reamintim că  Rusia a anexat Crimeea în 2014 și a recunoscut ca independente teritoriile separatiste ale autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk cu câteva zile înainte de invazia sa în Ucraina, la 24 februarie.