MENIU

Război în Ucraina, ziua 939: Regiunea Zaporojie, bombardată de peste 160 de ori în ultima zi - LIVE TEXT

Rusia continuă să atace mai multe zone din Ucraina, la o zi după ce surse de la Kiev au anunțat că a distrus un arsenal din Rusia care depozita rachete Iskander și bombe ghidate. Ucraina este în ziua 939 a războiului.

UPDATE 20.00 - Germania a livrat Ucrainei 22 de tancuri Leopard 1, tunuri antiaeriene Gepard și alte echipamente militare

Berlinul a livrat 22 de tancuri Leopard 1 A5, 61.000 de obuze de artilerie de 155 mm, trei tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard, cu piese de schimb și alte echipamente, în cadrul celei mai recente livrări de ajutor militar către Ucraina, a anunțat guvernul german joi, potrivit The Kyiv Independent.

Tranșa de sprijin militar a inclus, de asemenea, cinci vehicule de teren Bandvagn 206, două radare de supraveghere aeriană TRML-4D și un transportor pe șenile Warthog, precum și 112 vehicule din stocurile Bundeswehr (armata germană) și ale industriei militare.

UPDATE 18:14 - Rusia îşi creşte producţia de drone la 1,4 milioane pentru a-şi asigura victoria în Ucraina, afirmă Putin.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că Rusia va spori de circa zece ori producţia de drone, care va ajunge anul acesta la aproape 1,4 milioane, pentru a asigura victoria forţelor armate ruse în Ucraina, relatează Reuters.

"În total, în 2023 forţelor armate le-au fost livrate circa 140.000 de vehicule aeriene fără echipaj. Anul acesta, producţia de drone este planificat să crească semnificativ. Ei bine, mai precis, de aproape 10 ori", a declarat liderul de la Kremlin.

"Cine reacţionează mai rapid la aceste necesităţi pe câmpul de luptă câştigă", a mai spus Putin, la o reuniune la Sankt Petersburg consacrată dezvoltării producţiei de drone. 

UPDATE 17.00 - Președintele rus Vladimir Putin este presat de conducerea Ministerului Apărării să anunțe un nou val de mobilizare pentru a consolida armata și a compensa pierderile suferite pe front, în Ucraina, potrivit unei surse de la Moscova citate de Wall Street Journal, scrie EU Today și publicația rusă independentă The Moscow Times

UPDATE 15:20 UE cere ridicarea embargoului privind folosirea armelor occidentale ale Ucrainei contra Rusieiâ

Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au adoptat joi o rezoluţie care solicită ţărilor Uniunii Europene să ridice restricţiile actuale care împiedică Ucraina să utilizeze sistemele de arme occidentale împotriva ţintelor militare legitime din Rusia, indică un comunicat al legislativului UE.

UPDATE 11:40 - Rusia a preluat controlul în încă două sate în regiunea Kursk, a anunţat șeful forțelor speciale cecenere Ahmat, general-maiorul Apti Alaudinov, în timp ce forţele Moscovei avansează împotriva efectivelor ucrainene care au trecut graniţa rusă luna trecută, relatează Reuters.

UPDATE 10:00 - Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că șase persoane au fost rănite în atacul rusesc asupra orașului Kupiansk din est, la opt km de linia frontului, potrivit Reuters.

Infrastructura civilă, o școală, o grădiniță și 10 blocuri de au fost avariate în orașul Harkov, a mai precizat oficialul ucrainean.

UPDATE 9:30 - Războiul din Ucraina, un dezastru pentru Rusia - ANALIZĂ

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina este un „dezastru militar pentru Kremlin”, a declarat un diplomat britanic miercuri, adăugând că pierderile semnificative de militari ruși înregistrate pe front „descriu o imagine sumbră”, scrie The Kyiv Independent.

Vorbind la Forumul de cooperare în domeniul securității de la Viena, consilierul militar principal al Delegației Regatului Unit la OSCE, Nicholas Aucott, a mai spus că factori precum incursiunea forțelor ucrainene în regiunea rusă Kursk și avarierea sau distrugerea unui sfert din Flota rusă din Marea Neagră se adaugă unui „eșec militar rusesc uluitor”.

UPDATE 8:00 - O femeie în vârstă a fost ucisă și alte două femei au fost rănite de loviturile rusești în regiunea Zaporojie din Ucraina, a declarat joi guvernatorul Ivan Fedorov, conform Reuters.

Forțele ruse au bombardat regiunea de 161 de ori în ultimele 24 de ore, avariind instalații de infrastructură și clădiri rezidențiale, a declarat el pe Telegram.

Miniştrii Apărării din formatul Bucureşti 9 (B9) au semnat, la Bucureşti, o Declaraţie comună în care au subliniat importanţa consolidării industriei de Apărare şi a existenţei unui sistem de apărare aeriană comun şi au reiterat sprijinul pentru Ucraina.

Miniştrii din România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria s-au reunit la Palatul Parlamentului şi au discutat inclusiv despre incidentele cu drone ruse care au căzut pe teritoriul unor ţări NATO. De altfel, un punct din declaraţia comună este dedicat acestui subiect.

„Ne exprimăm profunda îngrijorare privind repetatele intrări în spaţiul NATO – Polonia, România, Letonia şi alte ţări aliate – ale unor drone şi rachete ruse, dar şi privind escaladările şi tensiunile de la graniţele NATO. Aceasta este o nouă realitate care nu poate fi ignorată. Avem nevoie de un răspuns colectiv în cadrul NATO, pentru a răspunde provocărilor aduse de arme şi tehnologii moderne, inclusiv prin consolidarea abilităţilor noastre de a detecta, identifica şi de a ne confrunta cu obiectele care zboară la mici înălţimi”, se arată în Declaraţie, potrivit Agerpres.

În acest sens, semnatarii fac apel pentru consolidarea sistemului integrat al NATO de apărare aeriană şi pentru implementarea „cât mai rapidă” a sistemului prin rotaţie în acest sens.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina rachete rusesti