MENIU

Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor intră în forță peste ONG-uri și case de schimb valutar. Controale la sânge pe sumele vehiculate

Activitatea unor ONG uri poate fi un risc de securitate

România înăsprește legislația în ce privește controlul ONG-urilor, în scopul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Una dintre măsuri prevede raportarea obligatorie a schimburilor valutare mai mari de 2.000 de euro, precum și a tranzacțiilor cu monede digitate de cel puțin 1.000 de euro.

Guvernul a decis să schimbe din nou legislația în domeniul prevenirii spălării banilor și a finanțării terorismului, după mai multe cerințe impuse de Comitetul Moneyval.

Potrivit proiectului de lege elaborat de Guvern, ONPCSB va începe să supravegheze, pe bază de risc, activitatea asociaţiilor şi fundaţiilor şi va identifica tipurile de asociaţii şi fundaţii vulnerabile la utilizarea abuzivă în scopul finanţării terorismului, conform evaluării naţionale de risc şi evaluării riscului de spălare a banilor şi finanţare a terorismului la nivel sectorial.

În acest scop, ONG-urile vor fi obligate să pună la dispoziţia Oficiului, la cererea acestuia, datele şi informaţiile necesare îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de lege.

Totodată, asociaţiile şi fundaţiile vor avea obligaţia să facă propriile controale interne, pentru a se asigura că fondurile sunt contabilizate şi sunt cheltuite în conformitate cu scopul şi obiectivele activităţii declarate.

Dispare secretul bancar

O altă modificare importantă este cea în domeniul confidențialității tranzacțiilor și persoanelor. Astfel, potrivit proiectului de lege, secretul profesional şi secretul bancar nu sunt opozabile Oficiului, atât în ceea ce priveşte activitatea de analiză, dar şi în ceea ce priveşte schimbul de informații la nivel internațional.

Pe de altă parte, documentele privind tranzacțiile efectuate de clienți trebuie păstrate pentru o perioadă de 5 ani de la data încetării relației de afaceri.

Casele de schimb valutar vor avea obligaţia, potrivit proiectului legislativ, de a aplica măsurile standard de cunoaştere a clientelei atunci când se efectuează tranzacţii a căror valoare reprezintă echivalentul în lei a minimum 2.000 euro, aceleași măsuri fiind valabile și pentru furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare şi furnizorii de portofele digitale, la tranzacții de minimum 1.000 de euro, potrivit national.ro.

Mai multe articole despre:
spalarea banilor ong tranzactii valuta conturi