MENIU

Se dau 700 de lei de la stat. Cine sunt beneficiarii și cum pot intra în posesia banilor

Românii cu venituri reduse vor primi un ajutor financiar de 700 de lei pentru încălzire, oferit de Guvern. Voucherele de energie vor fi acordate și în acest an pentru a sprijini populația în sezonul rece. Acest sprijin financiar esențial va fi distribuit de două ori pe an și este destinat să ajute persoanele vulnerabile să facă față creșterii costurilor la energie.

Spre deosebire de anul precedent, când finanțarea era asigurată din fonduri europene, în prezent sumele provin în totalitate din bugetul de stat. Această schimbare vine într-un context economic marcat de constrângeri, dar Guvernul a decis să continue oferirea sprijinului, conform csid.ro.

Cine poate beneficia de voucherele de energie

Ajutorul financiar este destinat pensionarilor cu venituri de până la 2.000 de lei pe lună, inclusiv. Pe lângă aceștia, vor primi vouchere și pensionarii de invaliditate cu venituri similare, persoanele cu dizabilități severe sau accentuate, familiile care beneficiază de alocație de susținere, precum și persoanele care primesc ajutor social. Acest sprijin are rolul de a acoperi o parte importantă din cheltuielile necesare încălzirii locuințelor în timpul iernii.

Cum și când vor fi distribuite cardurile de energie

Cardurile de energie, prin care se vor putea accesa voucherele, vor fi emise și distribuite prin intermediul Poștei Române, în colaborare cu Ministerul Muncii, ANAF, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că pensionarii ale căror pensii au fost recalculate vor continua să primească aceste vouchere, majorarea pensiilor neafectând eligibilitatea lor. Calculul va fi realizat pe baza ultimului talon de pensie înainte de recalculare.

Ce cheltuieli acoperă voucherele de energie

Voucherele oferă acoperire pentru mai multe tipuri de cheltuieli legate de încălzire, inclusiv:

Facturi pentru energie electrică și termică furnizată centralizat
Gaze naturale
Achiziționarea de butelii, lemne de foc, rumeguș, cărbuni sau alte materiale necesare pentru încălzirea locuințelor.

Aceste vouchere sunt esențiale pentru a asigura confortul termic al persoanelor cu venituri mici, contribuind la bunăstarea lor în sezonul rece. Guvernul urmărește astfel să protejeze cetățenii vulnerabili de impactul costurilor ridicate ale energiei.