MENIU

Miting de solidaritate cu Beke Istvan Attila, la Târgu Secuiesc: "Nu suntem terorişti"

Peste 800 de persoane participă, joi, la Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, la un miting de solidaritate cu Beke Istvan Attila, arestat după ce a fost acuzat că intenţiona să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public marţi, la manifestările de Ziua Naţională.

Participanţii la miting s-au adunat, joi, la ora 16.00, cu pancarte şi lumânări aprinse în mâini, pentru a doua zi consecutiv, după ce s-au mobilizat pe reţelele de socializare, în Piaţa Gabor Aron din Târgu Secuiesc.

Ei au scandat numele lui Beke Istvan Attila, dar şi "Lăsaţi-l în libertate, nu suntem terorişti”, "Dreptate pentru Istvan”, "Puneţi-l în liberate”, "Şi mâine venim şi vom fi tot mai mulţi”, "Beke Istvan e nevinovat", după care au plecat, în coloană, către Primăria Târgu Secuiesc, unde s-au oprit şi i-au cerut primarului Bokor Tibor să iasă în faţa mulţimii, conform Mediafax.

Totodată, i-au strigat edilului: "Să iasă primarul”, pe care l-au numit "trădător de ţară" şi "să plece (primarul - n.r.) la Mediaş, de unde a venit", iar alte scandări au fost "Suntem azi aici şi vrem dreptate", "Căutăm dreptate".

Lozinci precum: "Trădător de ţară” au fost strigate şi la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Manifestanţii au avut şi un mesaj pentru mass-media naţională. Astfel, pe două pancarte negre, manifestanţii au scris cu litere albe: "Ruşine, mass-media românească, iarăşi manipulare, nu pierdeţi nicio şansă să instigaţi la ură împotriva comunităţii maghiare. Cine-şi va cere scuze?” şi "Suntem maghiari, condamnăm violenţa, terorismul, dar şi manipularea".

De la primărie, manifestanţii au plecat către sediul Poliţiei, numărul acestora crescând pe parcurs la circa 800.

"Aici este o bombă”, "Beke este nevinovat”, "Dreptate pentru Beke Istvan” şi "Mass-media românească este minicnoasă" şi "Cine este maghiar, este cu noi”, au scandat participanţii în faţa sediului Poliţiei.

Oamenii au huiduit, după care au plecat spre Judecătorie şi Parchet, de unde se vor întoace în Piaţa Gabor Aron.

Mitingul de solidaritate cu Beke Istvan Attila nu este autorizat.

"Nici astăzi manifestarea nu este autorizată, dar jandarmii asigură măsurile de ordine în zonă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectortului Judeţean de Jandarmi Covasna, Petronela Corodeanu.

Şi miercuri după-amiază, aproximativ 500 de persoane s-au adunat în centrul oraşului Târgu Secuiesc, pentru a protesta faţă de arestarea lui Beke Istvan, ei având pancarte cu mesajul: "Je suis Beke Istvan".