MENIU

Ministrul Cadariu, la Realitatea TV: Medicii români, pregătiţi gratuit în Franţa VIDEO

Autorităţile franceze ne pregătesc în mod gratuit medicii care vor lucra în secţia de mari arşi de la Floreasca. Informaţia a fost oferită de ministrul Sănătăţii, în exclusivitate pentru Realitatea TV. Alte cursuri de specializare vor fi organizate pentru medicii care urmează să descopere infecţiile intraspitaliceşti.

Într-o ediţie specială la Realitatea TV, ministrul Sănătăţii a explicat că, pentru medicii care se specializează în Franţa, şi vor lucra în secţia de mari arşi de la Floreasca, vom plăti doar transportul şi cazarea. În total, 20 de medici şi asistente beneficiază de această pregătire.

Ministrul Sănătăţii: "Este de scurtă durată, se referă la utilizarea aparaturii de înaltă performanţă. Colegii francezi nu ne-au încasat pentru pregătire. Au fost extrem de binevoitori, am avut discuţii cu ambasadorul din Franţa, Germania, Elveţia, Belgia care ne-au ajutat".

O deficienţă a sistemului medical românesc e lipsa epidemiologilor, admite ministrul Sănătății.

"Vom organiza cursuri de pregătire pentru mai multe categorii de medici, cei care sunt în spital şi sunt responsabili de infecţiile nosocomiale pentru a şti să le identifice, să le pună în evidenţă.

În prezent, doar 40% dintre spitale au specialişti care pot detecta şi raporta infecţiile. De altfel, managerii de spitale nici nu prezintă situaţia reală, din cauza contractelor de management. În timp ce în Europa, între 5,5 şi 7,5% din pacienţii internaţi contractează infecţii, în ţara noastră, raportările oficiale sunt de doar 0,2 - 0,25%.

Direcţia de Sănătate Publică a găsit stafilococul auriu în două spitale unde au fost trataţi răniţi de la Colectiv. O bacterie extrem de periculoasă care poate produce meningită, septicemie sau chiar deces în cazul pacienţilor cu imunitatea scăzută. În plus, alte două bacterii au fost găsite la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Sfântul Pantelimon. Raportul DSP mai arată că răniţii de la Colectiv au fost infectaţi cu germeni multirezistenţi.