MENIU

Material realizat în SUA: România şi Garda Naţională din Alabama, partenere de peste 26 de ani

Una dintre cele mai fructuoase colaborări din istoria recentă a României a aniversat luna trecută 26 de ani.

Parteneriatul Statal dintre ţara noastră şi statul american Alabama, puţin cunoscut de publicul larg, a implicat mii de soldaţi din ambele ţări şi sute de acţiuni comune, de la antrenamente militare la exerciţii de răspuns în faţa dezastrelor naţionale.

Iar securitatea României este tot mai consolidată tocmai datorită cooperării cu membrii Gărzii Naţionale. Organizaţia a sprijinit România în achiziţionarea avioanelor de luptă F-16, iar apoi au asigurat sprijinul și expertiza necesare pentru instruirea piloţilor, mecanicilor şi a personalului auxiliar necesar operării aparatelor de zbor.

Despre felul în care s-a dezvoltat acest parteneriat pe parcursul ultimelor două decenii aflăm în materialul următor, realizat de Realitatea TV chiar în Statele Unite. 

La mijlocul anilor '60, statul Alabama a fost locul în care a pornit mişcarea pentru drepturile civile în Statele Unite. În capitala Montgomery, activista de culoare Rosa Parks a refuzat să îşi cedeze locul în autobuz unui bărbat alb, ceea ce a dus la boicotarea sistemului de transport în comun de către comunitatea afro-americană şi, în final, la interzicerea legilor de segregare rasială în autobuzele de transport public. 

În aceeaşi perioadă, un marş de peste 80 de kilometri la care au participat mii de oameni, între oraşele Selma şi Montgomery, a fost unul dintre evenimentele majore care au făcut ca persoanele de culoare să primească dreptul la vot. Ambele evenimente sunt imortalizate prin graffiti sau monumente plasate în locaţii vizibile din Montgomery. 

Implicaţi în lupta pentru drepturile civile în 1965, atunci când i-au apărat pe activişti, membrii Gărzii Naţionale din Alabama iau parte acum la misiuni la fel de importante, dar pe plan extern. Misiuni care îi poartă până în România, după semnarea unui Program de parteneriat statal în urmă cu 26 de ani. 

De-a lungul timpului, peste 200 de acţiuni comune au avut loc între cele două ţări. Proiectul oferă specializare şi perfecţionare în domeniul instrucţiei pentru militarii români, un program de dezvoltare a posturilor de conducere sau colaborare în domenii precum decontaminarea sau apărarea cibernetică. De-a lungul timpului, membrii Gărzii Naţionale din Alabama au contribuit la dezvoltarea infrastructurii de la Cincu, iar în ultimii ani au participat la exerciţii tactice cu trupe în teren. La rândul lor, americanii au învăţat de la autorităţile civile despre felul în care se reacţionează la dezastrele naţionale în România. 

Mai multe articole despre:
null