MENIU

Armata română va primi autovehicule blindate 4 x 4 produse de Otokar Defence, din grupul Koc, care deține și Ford România

Valoarea contractului este de peste 900 de milioane de euro

Otokar livrează și produce în România autovehicule tactice blindate 4 x 4. Firma face parte din grupul Koc care deține în România, printre altele, Ford Craiova si Arctic Găiești. În urma acestei dezvoltări în domeniul militar, acesta va fi unul dintre cei mai importanți investitori străini din România. Autovehiculele se vor produce în cooperare cu firme private românești specializate in producerea de tehnologie militară.

Ministerul Apărării a semnat un contract pentru furnizarea a 1.000 de blindate ușoare, fabricate de turcii de la Otokar, firma care a livrat autobuze pentru transportul public din București. Valoarea acestora se apropie de 1 miliard de dolari.

România continuă procesul de consolidare a capacității sale de apărare prin investiții în domeniul militar, în conformitate cu strategia națională de apărare aprobată de Parlament. Recent a fost semnat un contract de achiziții a peste 1.000 de blindate ușoare, din care cea mai mare parte urmează să fi construite în țară.

Ministerul Apărării Naţionale a încheiat un contract de 934 de milioane de dolari cu o companie turcească pentru livrarea a 1.059 de blindate ușoare. Primele 278 de vehicule vor fi construite în Turcia, dar celelalte 781 vor fi produse în România, în baza unui parteneriat cu industria de apărare, obligație asumată de compania din statul aliat care a fost importantă în cadrul procedurii de achiziție.

Acest vehicul blindat a fost selectat deoarece a îndeplinit toate specificațiile tehnice stricte impuse de minister și care au descurajat din acest motiv alți potențiali ofertanți să participe la selecție. De asemenea, vehiculul a finalizat cu succes testele pe teren și a trecut evaluările comerciale.

Contractul, proiectat pe mai mulți ani, prevede ca Otokar să livreze vehiculele în diverse configurații pentru echiparea Forţelor Armate Române.

Acestea vor fi dotat cu mitraliere, turele automate, aruncătoare de grenade, lansare de rachete sau vehicule configurate pentru cercetare, distrugere de mine și evacuare medicală.

Mai multe articole despre:
armata romana blindate blindate otokar cobra