MENIU

Război în Ucraina, ziua 997. Zelenski, anunț crucial: Kievul trebuie să facă totul pentru a pune capăt războiului anul viitor - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski/ Foto: Profimedia

Ucraina a intrat în ziua 997 a războiului. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că apelul telefonic al cancelarului federal german Olaf Scholz către Vladimir Putin a deschis "cutia Pandorei".

UPDATE 21:30 - Livrarea rachetelor balistice iraniene către Rusia reprezintă o schimbare semnificativă în războiul din Ucraina. Aceste arme, mult mai ieftine decât echivalentele rusești, oferă Moscovei o flexibilitate sporită, care ar putea adânci și mai mult criza pentru forțele ucrainene.În timp ce Rusia poate continua să folosească rachetele sale mai scumpe pentru ținte în adâncime, armele iraniene permit o presiune constantă asupra liniilor frontului, la costuri mult mai reduse, scrie Business Insider. 

UPDATE 19:00 - Președintele ales al SUA, Donald Trump, nu și-ar dori o „victorie majoră a Rusiei”, spune fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst, într-un interviu acordat The Kyiv Independent.

UPDATE 17:15 - Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că războiul cu Rusia se încheie anul viitor, prin diplomaţie, comentând într-un moment decisiv, după câştigarea alegerilor prezidenţiale americane de către Donald Trump şi câştigurile uriaşe ale Rusiei pe câmpul de luptă, transmite Reuters.

UPDATE 17:10 - Intrarea trupelor nord-coreene în conflictul ucrainean va avea un impact extrem de mare asupra securităţii în estul Asiei, a declarat sâmbătă ministrul japonez de externe în timpul unei vizite la Kiev, unde a promis sprijin pentru Ucraina, informează AFP.

"Acest lucru nu numai că va înrăutăţi situaţia din Ucraina, dar va avea şi implicaţii extrem de puternice pentru situaţia de securitate din Asia de Est", a spus Takeshi Iwaya, referindu-se la presupusa implicare a trupelor nord-coreene în regiunea de frontieră rusă Kursk.

"Suntem foarte îngrijoraţi de această evoluţie şi o condamnăm cu fermitate", a adăugat el în timpul unei vizite în Ucraina.

De câteva săptămâni, există rapoarte că Phenianul trimite mii de soldaţi în Rusia, Occidentul şi Ucraina susţinând că se află deja în regiunea de frontieră rusă Kursk.

Ministrul a vizitat Bucea, un oraş de lângă Kiev, unde forţele ruse sunt acuzate de comiterea de atrocităţi împotriva civililor la începutul războiului.

"Poziţia noastră rămâne neschimbată, şi anume că Japonia va fi alături de Ucraina", a insistat el.

Omologul său ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat că intrarea trupelor nord-coreene în conflictul ucrainean este "dovada că viitorul arhitecturii de securitate, nu numai europeană, ci şi globală, se joacă în Ucraina".

El a descris vizita omologului său japonez ca fiind "un semn important de solidaritate, mai ales într-o perioadă atât de dificilă".

El a lăudat, de asemenea, legăturile cu Tokyo: "Deşi ne separă opt mii de kilometri, ţările noastre sunt foarte apropiate din punct de vedere al valorilor".

Potrivit Kievului, aproximativ 11.000 de soldaţi nord-coreeni sunt deja desfăşuraţi în Rusia şi au început să lupte împotriva forţelor ucrainene în regiunea Kursk, unde acestea din urmă sunt în ofensivă din august.

Această desfăşurare de forţe este o mare îngrijorare pentru ţările occidentale care sprijină Ucraina.

Kremlinul a evitat până acum întrebările despre prezenţa întăririlor nord-coreene.

UPDATE 16:00 - Rusia, cel mai mare furnizor de uraniu îmbogăţit din lume, a anunţat că a impus restricţii temporare asupra exportului de uraniu îmbogăţit către SUA, o măsură de represalii simbolică după ce Statele Unite au interzis importurile de uraniu din Rusia.

UPDATE 13:20 - Preşedintele Zelenski afirmă că preşedintele Putin nu doreşte să negocieze o pace, ci să iasă din izolare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu doreşte pacea în cazul în care s-ar aşeza la masa negocierilor, ci să pună capăt izolării sale, subliniind totodată că negocierile cu Rusia sunt posibile doar în condiţii de putere din partea Ucrainei, informează sâmbătă EFE.

"Cred că Putin nu vrea pace. Dar asta nu înseamnă că nu vrea să stea la masa negocierilor cu niciunul dintre lideri. Pentru el este vorba de întreruperea izolării politice. Pentru el este avantajos. Să se aşeze, să vorbească şi să nu negocieze", a declarat preşedintele Zelenski într-un interviu cu ocazia marcării centenarului Radioului Ucrainean.

Pentru şeful Kremlinului "este favorabil să negociem cu un fel de condiţii de capitulare din partea noastră", a mai declarat şeful statului ucrainean, adăugând că "nimeni nu i le va da".

Pe de altă parte, el a declarat că negocierile cu Moscova sunt posibile "atât timp cât Ucraina nu este singură cu Rusia şi este puternică".

"Ce fel de negocieri pot exista cu un criminal? Dacă vorbim doar cu Putin, doar cu criminalul şi ne aflăm în condiţiile în care suntem acum, nu întăriţi de nişte elemente importante, este din start un statut de învins pentru Ucraina. Într-o poziţie slabă, nu este nimic de făcut în aceste negocieri", a estimat preşedintele Zelenski. 

UPDATE 09:50 - Preşedintele Zelenski crede că "războiul se va termina mai devreme" cu Donald Trump preşedinte al SUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că "războiul se va încheia mai devreme" sub preşedinţia lui Donald Trump, lăudând ultimele sale contacte cu acesta, în pofida temerilor cu privire la o scădere a sprijinului pentru ţara sa din partea Washingtonului, transmite AFP.

"Este cert că războiul se va încheia mai devreme cu politicile echipei care va conduce acum Casa Albă. Este abordarea lor, promisiunea faţă de societatea lor", a declarat preşedintele Zelenski într-un interviu acordat postului public naţional Suspilne.

"Războiul se va încheia, dar nu ştim data exactă", a spus el.

Preşedintele Ucrainei a asigurat că a avut o "interacţiune constructivă" cu Donald Trump în timpul conversaţiei telefonice avute după victoria republicanului în alegerile prezidenţiale americane.

Donald Trump "a recepţionat fundamentele pe care noi ne sprijinim. Nu am auzit nimic care să vină împotriva poziţiei noastre", a adăugat Volodimir Zelenski.

Foarte critic faţă de zecile de miliarde de dolari acordate Ucrainei de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, Donald Trump a promis că va rezolva acest conflict "în 24 de ore", fără să explice vreodată cum.

UPDATE

"Acum ar putea urma alte conversaţii, alte apeluri telefonice. Doar o grămadă de cuvinte. Şi aceasta este exact ceea ce Putin a aşteptat de multă vreme: este extrem de important pentru el să slăbească izolarea sa", a subliniat Zelenski vineri seara pe Telegram.

Zelenski a confirmat că fusese informat dinainte de cancelarul federal german că el se pregăteşte să discute cu Vladimir Putin.

"Vrem să vă avertizăm: nu va exista "Minsk-3". Noi avem nevoie de o pace adevărată", a adăugat Zelenski, cu referire la un potenţial acord ce ar permite îngheţarea conflictului.

Acordurile Minsk-1 şi Minsk-2 au fost semnate în septembrie 2014 şi februarie 2015 între Kiev şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova, care ocupaseră mari bucăţi de teritoriu în estul Ucrainei.

Aceste acorduri au dus la mai multe armistiţii mai mult sau mai puţin respectate pe front, însă nu au reuşit să soluţioneze conflictul între Kiev şi separatiştii proruşi.

"Războiul se va încheia, însă nu există o dată exactă. Desigur, cu politica acestei echipe, care va conduce acum Casa Albă, războiul se va încheia mai repede", a declarat Zelenski pentru radiodifuziunea publică ucraineană Supilne.

El a subliniat din nou că "o pace justă" este vitală pentru Ucraina.