MENIU

Îngenuncheată de pandemie, India este amenințată de un nou ciclon - jumătate de milion de oameni, EVACUAȚI

India, lovită de ciclonul Tauktae. Foto: captură YouTube

Autoritățile din India sunt în alertă maximă! La o săptămână după ce furtuna tropicală Tauktae a ucis peste 150 de oameni, țara va fi lovită de un nou ciclon, în Golgul Bengal. Aproape jumătate de milion de oameni au primit ordin de evacuare. 

Departamentul meteorologic indian a anunţat că ciclonul Yaas, care s-a format în Golful Bengal, riscă să lovească miercuri statele Bengalul de Vest şi Orissa. Când va atinge coastele indiene, ciclonul va fi însoţit de viteze ale vântului de până la 185 de kilometri pe oră. Valuri de patru metri riscă să provoace inundaţii în zonele situate la altitudini joase.

Evacuările au început duminică în districtele de pe litoral şi în apropiere de Sundarbans, o zonă de mangrove inclusă în patrimoniul UNESCO, la frontieră cu Bangladeshul.
”Trebuie să evacuăm aproape o jumătate de milion de persoane în şcoli, clădiri publice, care au fost transformate în adăposturi”, au anunțat autoritățile. 

Statul vecin Bangladesh a fost plasat, de asemenea, în stare de alertă. În Sri Lanka, biroul meteorologic a somat pescarii locali să nu iasă în larg în Golful Bengal, potrivit Agerpres. 

Săptămâna trecută, ciclonul Tauktae, prima furtună tropicală majoră din acest anotimp, a provocat peste 155 de decese în vestul țării. 

Experții atrag atenția că recvenţa şi intensitatea furtunilor din apele care înconjoară India cresc sub efectul schimbărilor climatice şi al creşterii temperaturilor apelor.

Catastrofele naturale se adaugă celui de-al doilea al pademiei, care a îngenuncheat India. Bilanțul deceselor a depășit 300.000, devenind a treia țară care a atinge acest prag, după SUA și Brazilia. Din total, 50.000 de decese s-au înregistrat în doar două săptămâni.

India a devenit a doua cea mai afectată țară din lume de pandemie, cu un bilanț al infectărilor de peste 26,7 milioane. 

 

 

Mai multe articole despre:
india ciclonul yaas pandemie india