MENIU

Eduard Hellvig, la bilanțul DIICOT: Fără strategii pe termen mediu și lung nu se obțin rezultate

Eduard Hellvig, directorul SRI

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a ținut un discurs joi, 3 februarie, în cadrul prezentării bilanțului privind activitatea DIICOT pe anul 2015, în care a subliniat importanța colaborării dintre cele două instituții, dar și faptul că pentru a exista rezultate durabile în combaterea fenomenelor infracționale grave este nevoie de strategii pe termen mediu și lung.

“Am ținut să fiu astăzi aici pentru a sublinia importanța parteneriatului dintre Serviciul Român de Informații și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. România, din postura de graniță externă a Uniunii Europene, se confruntă cu amenințări din ce în ce mai complexe și atipice. În acest sens, cooperarea permanentă a SRI cu DIICOT este esențială pentru securitatea românilor, într-o lume care nu mai e de mult predictibilă sau sigură”, a explicat Eduard Hellvig.

Acesta a enumerat cazurile infracționale care au luat amploare în ultima perioadă în România și care necesită o atenție sporită din partea autorităților.

„Terorismul, migrația ilegală, criminalitatea informatică, radicalizarea, traficul de droguri sau alte rețele de criminalitate organizată au atins, din păcate, cote alarmante, care ne obligă la asigurarea unei capacități sporite de adaptare și reacție rapidă. În fața acestor amenințări brutale, DIICOT este o structură unică în cadrul Ministerului Public, cu un rol foarte important pentru societatea românească. În anul 2015, după cum se vede și în acest raport de bilanț, DIICOT s-a remarcat prin intensificarea activității de prevenire și combatere a grupărilor specializate în comiterea de infracțiuni extrem de grave, care îi afectează în mod direct pe cetățeni”, a spus directorul SRI.

“Cazurile investigate de către procurorii DIICOT împreună cu ofițerii SRI au un puternic ecou în actualitatea recentă. De la stoparea acțiunilor extremiste împotriva ordinii constituționale, până la destructurarea unor grupări infracționale vinovate de fraudarea masivă a bugetului asigurărilor de sănătate. De la anihilarea unor rețele de trafic de droguri, până la capturarea unor grupări implicate în trafic de persoane. Acestea sunt doar câteva din cazurile concrete care definesc standardul înalt de performanță pe care este construit parteneriatul dintre SRI și DIICOT. România este astăzi percepută în regiune ca o redută de securitate, inclusiv datorită echipei pe care o formăm, atât la nivel central, cât și teritorial, lucru pentru care țin să vă mulțumesc”, a continuat Hellvig.

Totodată, directorul SRI a atras atenția că este nevoie de strategii care să ducă la rezultate durabile în combaterea infracționalității, dar și o raportare directă la cetățean și la așteptările sale.

“Însă, domnule Procuror Șef, sunt convins că, fără strategii pe termen mediu și lung, nu putem obține rezultate durabile în combaterea acestor fenomene grave. Vă asigur de întreg sprijinul SRI pentru stabilirea unor priorități comune, astfel încât să concentrăm resursele pe cazuistica relevantă pentru securitatea națională și siguranța cetățenilor. Folosesc acest prilej pentru a sublinia faptul că, fără o raportare directă la cetățean și la așteptările sale, riscăm să rămânem captivi unui model convențional, de multe ori depășit de realitățile cu care ne confruntăm”, a subliniat Eduard Hellvig.

La final, directorul SRI a susținut că activitatea de prevenție este o prioritatea majoră, felicitând DIICOT pentru rezultatele obținute până în acest moment.

“Știu că nimeni nu este erou pentru ce a prevenit. Nu se vede public și nici nu trebuie. Însă, la sfârșitul zilei, singurul lucru care conteaza este dacă familiile tuturor sunt in siguranță, oriunde în România. De aceea cred că activitatea de prevenție este o prioritate majoră pe care trebuie să o abordăm împreună”, a conchis Eduard Hellvig.

 

Mai multe articole despre:
DIICOT Eduard Hellvig