MENIU

Castelul preferat al regelui Mihai. Ceauşescu a intrat în el de doar două ori

Foto: casa-regala.blogspot.com

După abdicarea din 30 decembrie 1947, trenul care îl scotea din ţară pe exilatul rege Mihai I facea ultima oprire pe pământ românesc la Săvârşin. Comuna arădeană este gazda unui superb castel, reşedinţa favorită a suveranului.

Comuna Săvârşin se află pe DN7, la circa 85 de kilometri de Arad şi Deva, la poalele munţilor Metaliferi. Aşezarea cu aproape 3.300 de locuitori este cunoscută pentru castelul de aici, situat în mijlocul unui superb parc dendrologic.

Primarul din comună, Ioan Vodicean, este atât de cuprins de “spiritul” regal încât s-a autointitulat “primarul Regelui”.

Potrivit edilului, prima menţiune a numelui de Zawasyn apare în anul 1479, într-o transcripţie de cancelarie a unui notar regal.

După încetarea definitivă a stăpânirii otomane (1699), în această zonă a fost înfiinţat un oficiu salin, iar după 1718, an în care Banatul a fost anexat Imperiului austro-ungar, localitatea care peste ani se va numi Săvârşin a primit rangul de târg (oppidum), datorită dezvoltării economice şi a creşterii numărului de locuitori.

Aflăm întreaga poveste a castelului de la Săvârşin şi vedem cum petrece familia regală sărbătorile de iarnă, în articolul de la acest link.

Mai multe articole despre:
castelul de la savarsin