MENIU

Cum au uitat românii de criză: au băut tequila

O singură băutură spirtoasă a sfidat criza în România: vânzările de tequila au crescut cu 43% faţă de 2008, în timp ce restul produselor alcoolice s-au vândut mai puţin comparativ cu anii de dinaintea crizei.

Vânzările de tequila, băutură care acum un deceniu vindea mai puţin de 20.000 de litri pe piaţa din România, au ajuns anul trecut la circa 228.000 de litri, în creştere cu 43% faţă de 2008, în condiţiile în care ma­joritatea cate­go­riilor au înregistrat scăderi în această perioadă, arată o analiză a ZF.ro.

„Piaţa de tequila urmăreşte un trend crescător, cu o creştere progresivă (CAGR- rată anuală compusă de creştere) de 14%, însă cu o bază de pornire scăzută. (...) Piaţa va continua să crească şi anul acesta, în special datorită faptului că ocaziile de consum s-au diversificat", consideră Nikos Xystouris, directorul general al PPD România, unul dintre cei mai mari importatori de băuturi spirtoase.

Tequila, alături de rom şi whisky, au fost singurele categorii de băuturi spirtoase care au înregistrat creşteri în perioada de criză, conform datelor companiei de cercetare de piaţă IWSR. Însă în totalul vânzărilor de băuturi spirtoase de pe piaţa din România tequila înregistrează încă o pondere mică de doar 0,2%.

În total, consumul de băuturi spirtoase în România este de 166 de milioane de litri, cu o valoare de 750 de milioane de euro în 2012, arată datele IWSR.

Cele mai consumate trei băuturi spirtoase sunt băuturile cu arome (ţuică, lichior, palincă etc.), vodca şi brandy-ul, potrivit aceleiaşi surse.

Mai multe articole despre:
tequila