MENIU

Cardul de sănătate creează haos. Autorităţile spun una, medicii fac alta

<p>Cardul de sănătate crează haos. Autorităţile spun una, medicii fac alta</p>

Haos în sistemul sanitar: autorităţile spun una, medicii fac alta. De astăzi, teoretic, de fiecare dată când mergeţi într-un laborator de analize sau într-un spital trebuie să prezentaţiardul de sănătate. 

Românii care nu au primit încă documentul vor beneficia în continuare de servicii medicale gratuite. Însă, medicii i-au trimis pe bolnavi de urgenţă la casele de asigurări să intre în posesia cardului. În caz contrar, i-au ameninţat că nu le mai dau reţete compensate.

13,5 milioane de asiguraţi au primit cardul de sănătate. Aceştia trebuie să îl folosească atunci când merg la medicul de familie, într-un spital, într-un laborator de analize sau în farmacie, când primesc medicamenete compensate. În schimb, alţi aproape 850 de mii de nu au cardul. Cei mai mulţi dintre ei sunt di Bucureşti: 90 de mii.

O femeie a afirmat că s-a dus ieri la medicul de familie şi acesta i-a zis să îşi facă analizele acum că de luni nu şi le mai poate face.

Disperaţi, oamenii au venit chiar şi de 1 mai la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate să intre în posesia cardului. Alţi asiguraţi l-au primit, dar l-au pierdut, aşa că acum trebuie să solicite un alt card.

"Vin de câteva săptămâni, de trei săptămâni ca să rezolv. Am înţeles că nu se vor elibera reţete fără acest card", a afirmat o altă femeie. Întrebată cine i-a spus acest lucru, femeia a răspusn că medicii de la care a luat reţetele.

"Persoanele care nu au intrat în posesia cardului beneficiază de servicii medicale în virtutea calităţii de asigurat", a declarat Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvând al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Dacă aţi refuzat cardul, trebuie să aveţi o adeverinţă din care să rezulte că sunteţi asigurat. Şi pe 2 mai, casele judeţene de asigurări de sănătate rămân deschise şi eliberează carduri şi adeverinţe.