MENIU

Atenţie! S-au înmulţit cazurile unei afecţiuni considerate "ruşinoase". Medicii - semnal de alarmă

Numărul celor diagnosticaţi cu scabie a crescut considerabil în ultima perioadă. Medicii dermatologi susţin că afectate sunt toate categoriile de populaţie, dar mulţi pacienţi refuză să accepte ideea că suferă de această afecţiune. Specialiştii dermatologi trag un semnal de alarmă în rândul populaţiei, în condiţiile în care numărul cazurilor de scabie a crescut cu aproximativ 20%. Cei mai afectaţi sunt bătrânii, iar pacienţii infectaţi sunt extrem de contagioşi, riscând să-i îmbolnăvească şi pe cei din jur.

„A crescut numărul de cazuri de scabie, care apar indiferent de sezon, dar acum am observat o creştere de cel puţin 20%. Asta ne dă de gândit. S-ar putea să fie vorba de o reactivare a afecţiunii la nivel naţional. Această afecţiune nu ţine cont de condiţia socială a pacientului. Dacă ai venit în contact cu o persoană bolnavă, te poţi îmbolnăvi automat. Boala este extrem de contagioasă, dar contagiozitatea este doar în cazul anumitor persoane.

Cam una din zece persoane cu care pacientul bolnav vine în contact ajunge să se îmbolnăvească. Afectate sunt în principal persoanele sensibile. Cazurile înregistrate au fost şi în rândul copiilor, adulţilor şi bătrânilor, dar mai mult au predominat bătrânii, ei sunt pe primul lor şi apoi urmează adulţii. Acest lucru cred că este datorat faptului că oamenii mai în vârstă umblă prin mai multe colectivităţi”, a declarat Maria Pocol, medic dermatolog în Baia Mare, pentru infomm.ro.

 

PROMOTIE LA eMAG! CONSULTATI CELE MAI BUNE OFERTE AICI!!!



Diagnosticul de scabie, acceptat cu greu de pacienţi

Printre simptomele care ar trebui să trimită pacienţii la medic sunt mâncărimile care apar la căldură şi în timpul nopţii. Specialiştii susţin că întâmpină dificultăţi în cazul multor pacienţi, care „refuză” diagnosticul.

„În cazul scabiei, lumea nu acceptă această idee. Toată lumea se ceartă cu medicul şi spune că nu poate să aibă aşa ceva. Dar ar fi bine să asculte de noi. Scabia se manifestă sub formă de mâncărime, dar care apare la căldură, nu la frig şi revine noaptea. Alte simptome sunt apariţia unor papule, vezicule mici, care se tot înmulţesc cu fiecare zi, dacă nu se tratează. Aşa se trezeşte pacientul cu tot mai multe leziuni.

Tratamentul depinde de forma clinică a afecţiunii, dacă pacientul s-a adresat din prima medicului sau nu şi apoi dacă urmează tratamentul şi sfaturile medicului sau nu. Boala este tratabilă, dar ea necesită, printre altele, dezinfecţia lenjeriei şi călcarea hainelor, ceea ce nu prea le convine unor pacienţi. Tratamentul nu prezintă probleme financiare, este ieftin şi accesibil pacienţilor”, a explicat Maria Pocol.

Mai multe articole despre:
râie scabie cum ştii că ai scabie