MENIU

Angajaţii din IMM-uri, "sclavi" la patroni. Muncesc 10 ore pe zi şi stau drepţi zi şi noapte

Munca până la epuizare

Angajaţii din IMM-urile româneşti lucrează de două ori mai mult decât media europeană, se arată într-un studiu realizat în 16 ţări de pe continent. Nici acasă nu sunt lăsaţi în pace de patroni, care se aşteaptă ca aceştia să răspundă rapid la emailuri şi să lucreze pe laptop.

Un procent de 15% dintre angajaţii români din sectorul IMM lucrează 51 de ore pe săptămână sau mai mult, aproape dublu faţă de media europeană de 9%, se arată într-un studiu al Ipsos Mori realizat pentru Microsoft.

"33% dintre respondenţi sunt nevoiţi să răspundă la mesajele primite de la clienţi în mai puţin de o oră, iar 44% dintre ei au acelaşi termen pentru a răspunde la mesajele primite de la colegi. La nivel european, termenul folosit de cei mai mulţi dintre angajaţi pentru a răspunde la mesajele primite de la clienţi este de o zi (38%)", se arată în studiu.

Peste jumătate (51%) dintre angajaţii IMM-urilor din România sunt activi uneori sau în mod regulat în afara orelor de lucru obişnuite.

"Aproape 40% dintre angajaţi folosesc un laptop personal la birou, iar 30% folosesc propriul PC sau smartphone-ul personal. Mai puţin de 10% dintre angajaţi utilizează un smartphone oferit de angajator, fiind rata cea mai scăzută din Europa, după Ucraina. Pentru o treime dintre respondenţi, tehnologia modernă şi aplicaţiile software mai eficiente sunt răspunsul pentru problema productivităţii, în timp ce o altă treime dintre respondenţi afirmă că i-ar ajuta un mediu de lucru flexibil", se explică în raportul citat de Agerpres.

Potrivit studiului, e-mail-ul este considerat cel mai bun instrument de comunicare atât de către angajaţii din România (63%), cât şi la nivelul întregului continent (67%).

A doua opţiune preferată de către români o reprezintă întâlnirile (61%), în timp ce media europeană înclină spre convorbirile telefonice (53%), informează studiul Ipsos Mori.

Cercetarea a fost realizată în 16 ţări din Europa, printre care şi România, cu participarea a 5.555 de angajaţi din companii mici şi mijlocii.

Mai multe articole despre:
IMM IMM-uri angajaţi imm