MENIU

A dispărut un prag celebru, ultimul obstacol înainte de vârful muntelui Everest. Care e cauza

Un alpinist britanic a confirmat un celebru afloriment stâncos din apropierea vârfului muntelui Everst s-a prăbuşit, ceea ce ar putea face ascensiunile mai periculoase, scrie Guardian.  

Pragul Hillary, denumit după Sir Edmund Hillary, care - împreună cu şerpaşul Tenzing Norgay - a fost prima persoană care a urcat pe munte, în 1953, ar fi putut fi distrus în timpul cutremurului din Nepal din 2015.

Aflorimentul stâncos de 12 metri era o pantă aproape verticală pe partea sud-estică a muntelui.

Zvonuri privind distrugerea acestuia apăruseră după expediţii anterioare, dar stratul de zăpadă a făcut dificilă confirmarea informaţiei.

“S-a spus acest lucru anul trecut, am urcat anul trecut, dar nu eram siguri că pragul a dispărut pentru că zona era plină de zăpadă. Anul acesta pot să spun că bucată de roca denumită Pragul Hillary nu mai este cu siguranţă acolo”, a spus alpinistul Tim Mosedale.

Informaţiile privind distrugerea pragului au început să circule de anul trecut după ce American Himalayan Foundation a publicat o fotografie, însă stratul de zăpadă împiedică confirmarea.

Aflat la 8790 metri, Pragul Hillary era o secţiune abruptă şi îngustă considerată ultimul obstacol înainte de vârful aflat la 8.848 metri.

Alpiniştii afirmă că dispariţia lui ar putea face ascensiunea mai uşoară - pentru că nu mai implică o căţărare verticală - dar şi mai periculoasă pentru că se limitează numărul de cai de urcare, ceea ce înseamnă că alpiniştii vor trebui să aştepte perioade lungi în frig, la altitudine mare, în timp ce alţii încearcă să urce.

sursa

Mai multe articole despre:
Hillary muntele everest edmund hillary everest