Articolele din categoria EDUCAŢIE:

Peste 1,3 milioane de copii din România, în risc de sărăcie
Raport alarmant al UNICEF. Peste 1,3 milioane de copii din România, în risc de sărăcie și excluziune socială
UNICEF atrage atenția că pandemia de Covid-19 a adâncit nivelul de sărăcie al familiilor deja vulnerabile. 35,8% din cei 3,7 milioane de copii din România, adică peste 1,32 milioane, sunt în risc de sărăcie şi excluziune socială. În acest context, UNICEF face apel la guvernanți să includă principiile ”copiii pe primul loc” şi ”niciun copil lăsat în urmă” în toate strategiile, planurile naţionale şi programele care vor fi dezvoltate şi puse în aplicare.
Inspector școlar: Unitățile școlare se pregătesc pentru toate cele trei scenarii. Care este situația în școlile din Capitală
Inspector școlar: Unitățile școlare se pregătesc pentru toate cele trei scenarii. Care este situația în școlile din Capitală
Aproximativ jumătate dintre școlile din Capitală au montat deja sau sunt în curs de dotare a sălilor de clasă cu panouri de plastic pentru separarea copiilor și camere de filmare pentru transmiterea lecțiilor online, scrie Ziare.com. Inițiativa face parte dintr-un set de măsuri menit să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus în rândul elevilor și al cadrelor didactice odată cu începerea noului an școlar, pe 14 septembrie. 
coronavirus Foto: Pixabay.com
Șeful DSP București, avertisment de ultimă oră: Spitalele de pediatrie trebuie să se pregătească RAPID pentru copii infectați cu noul coronavirus
Coordonatorul Direcției de Sănătate Publică București, generalul în rezervă Ionel Oprea, vorbește, în premieră de pregătirea unor secții COVID în spitalele de pediatrie! Șeful DSP lansează un apel către spitalele de pediatrie din Capitală să aibă în vedere locuri suficiente pentru copii și adolescenți infectați cu noul coronavirus. El le cere să pregătească, RAPID, locuri pentru minori bolnavi de COVID, în perspectiva deschiderii anului școlar. Două săptămâni mai au spitalele din Capitală pentru suplimentarea paturilor COVID pentru copii, potrivit termenului avansat de Oprea.
Cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească se va preda și în Franța
Franța devine a șaptea țară europeană în care se va preda cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească
Ministerul Educației a anunțat că, din acest an, în școlile din Franța se va preda cursul optional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească. Demersurile în acest sens au fost făcute de Institutul Limbii Române (ILR) şi Ambasada României în Franţa, cu sprijinul Primăriei localităţii Le Blanc-Mesnil. Programul LCCR se mai desfășoară în Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, însumând 128 de colaboratori, 446 de unităţi şcolare, 849 de grupe de elevi şi aproximativ 13.200 de cursanţi, informează ministerul.
nceput de an școlar plin de INCERTITUDINI: Cine își asumă răspunderea pentru copiii infectați cu COVID-19?
Început de an școlar plin de INCERTITUDINI: Cine își asumă răspunderea pentru copiii infectați cu COVID-19?
Școala începe cu o sumă de incertitudini. Peste trei săptămâni elevii vor reveni la cursuri, dar încă nu știm cine își asumă responsabilitatea pentru copiii care se vor infecta cu virusul SARS-CoV-2. Cert este că părinții vor trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere, unde vor menționa dacă elevul are sau nu simptome specifice COVID-19, relatează Realitatea PLUS.
BAC 2020, sesiunea de toamnă
BAC 2020, sesiunea de toamnă: Peste 3.000 de elevi au lipsit, alți zece nu au dat examenul din cauza temperaturii, 45 au fost eliminați pentru că au încercat să copieze
Peste 3.000 de candidați nu s-au prezentat, luni, la prima probă scrisă a examenului naţional de Bacalaureat sesiunea august - septembrie 2020. Un număr de 45 de candidaţi au fost eliminaţi la Limba şi literatura română pentru tentativă de fraudă. De asemenea, 10 candidaţi au avut temperatura peste 37,3 grade Celsius și nu au putut participa la prima probă, iar doi au fost în izolare la domiciliu şi trei spitalizaţi/carantinaţi.
Alexandru Rafila
Alexandru Rafila: Copiii de peste 12 ani trebuie să poarte mască. Procentul testelor pozitive rămâne îngrijorător
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a anunțat, la Realitatea Plus, că recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca masca să fie purtată obligatoriu și de copiii de peste 12 ani. În cazul celor mai mici, decizia trebuie luată în funcție de contextul epidemiologic. Reprezentantul României la OMS a atras atenția că tinerii au devenit un factor principal de răspândire a noului coronavirus și a făcut apel la aceștia să respecte recomandările autorităților sanitare. Chiar dacă numărul noilor cazuri a fost în scădere în ultimele zile, procentul testelor pozitive rămâne îngrijorător, a transmis medicul.
Cele mai importante REGULI anti-COVID-19 pentru deschiderea în siguranță a școlilor. AVERTISMENTUL unui medic pediatru Foto: Pixabay.com
Cele mai importante REGULI anti-COVID-19 pentru deschiderea în siguranță a școlilor. AVERTISMENTUL unui medic pediatru
Un mic îndreptar pentru deschiderea școlilor în timpul epidemiei de coronavirus a fost realizat de un medic pediatru din București în care sunt prezentate mai multe sfaturi și reguli pentru reducerea transmiterii virusului în timpul orelor de școală. Principalele reguli anti-COVID-19 enumarate sunt spălatul pe mâini, purtarea măștii de protecție de copii și, în egală măsură, de profesori, dar și aerisirea claselor. Pe de altă parte, medicul lansează și un dur avertisment pentru părinții care ar fi tentați să-și trimită copiii bolnavi la școală.
Alexandru Rafila Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Al. Rafila: Școala trebuie să reînceapă, dar riscul de transmitere trebuie redus. Ce măști recomandă copiilor
Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, spune că școala trebuie să reînceapă, copiii având nevoie de interacțiune. Medicul atrage atenția că trebuie respectate măsurile de igienă și distanțare, pentru că trebuie redus cât mai mult riscul de transmitere a noului coronavirus. Rafila consideră că măștile trebuie adaptate pentru copii și pot fi chiar personalizate pentru a deveni mult mai atractive.
raluca turcan
Raluca Turcan, despre pașii concreți făcuți de Guvern pentru a asigura un învățământ online eficient în zonele cu risc epidemiologic ridicat
Vicepremierul Raluca Turcan a precizat, într-o postare pe Facebook, că Executivul va conlucra cu operatorii de telefonie mobilă, dar și cu ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, n.n.) pentru a rezolva problemele existente în prezent în desfășurarea învățământului online. Turcan a precizat că Guvernul „ va aloca resursele necesare pentru a asigura dreptul la educație în mod nediscriminatoriu pentru toți elevii”.
scoli
Noi reguli pentru anul școlar 2020-2021. Eugen Pîrvulescu: Ne vom asigura că, până pe 14 septembrie, toate școlile vor avea materialele necesare de igienă
Măsurile pentru începerea școlii au fost publicate de Ministerul Sănătății. Masca devine obligatorie în timpul orelor atât pentru elevi, cât și pentru profesori. De asemenea, un copil nu poate merge la școala dacă are pe cineva în familie cu afecțiuni respiratorii. De asemenea, părinții vor da o declarație pe proprie răspundere ca nu au avut cazuri de CoVID în familie, iar copiii nu au avut simptome în ultimele 14 zile. Părinții își asumă obligația de a nu aduce copilul la școală dacă acesta are simptome specifice infecției cu CoVID-19.
coronavirus Foto: Pixabay.com News alert
PROIECT Regulile pentru deschiderea școlilor în 14 septembrie, publicate de Ministerul Sănătății. Care sunt scenariile anti-COVID-19 propuse
Normele sanitare și de protecție propuse de Ministerul Sănătății la deschiderea școlilor, în plină epidemie de coronavirus, au fost publicate marți, 18 august. În afara măsurilor sanitare și de protecție anti-COVID-19, sunt prevăzute și principalele norme de organizare a spațiilor din școli: circuite în interior, inclusiv a grupurilor sanitare, pentru asigurarea distanțării fizice. Este descris,  de asemenea, și modul în care trebuie să se facă dezinfecția și curățenia. Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până la 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă despre situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de care vor fi luate măsuri pentru începerea şcolii, potrivit proiectului de Ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Totodată, copiii trebuie să aducă o declarație pe propria răspundere din partea părinților la revenirea la școală.