Colapsul a început luni după ce Germania a declarat că își va atinge obiectivul național de 85% capacitate de stocare a gazelor până la 1 octombrie, încă din septembrie. În plus, Uniunea Europeană le-a umplut deja practic cu 80%, iar acest lucru era planificat să se facă abia la începutul lunii noiembrie.
Din 28 august, conform Gas Infrastructure Europe, 79,94% din gaz era în stocare. În același timp, în Germania sunt umplute cu 83,26%, în Portugalia și Polonia, cărora Gazprom le-a tăiat complet livrările în primăvară, sunt de fapt pline 100%, în economii atât de mari ale continentului precum Franța, Italia, Spania. , cu 82–91%.
Țările europene se apropie de restricții fizice privind stocarea gazelor, subliniază Jon Treacy, editorul buletinului informativ de investiții Fuller Treacy Money. „Pentru a realiza acest lucru, gazul a fost cumpărat fără a ține cont de prețuri. Ei au crescut presupunând că Europa se află într-o criză energetică fără precedent, spune Trici. - Dar s-ar putea să nu fie fără precedent, ci pur și simplu o criză. Și asta înseamnă că ne apropiem de sfârșitul unei perioade de cumpărături nediscriminate, restricții de stocare fizică, ceea ce înseamnă că pur și simplu nu va mai exista unde să pompați gaz.”
Scăderea prețurilor de marți a contribuit la declarațiile liderilor UE despre disponibilitatea lor de a reforma piața energetică a uniunii. O reuniune de urgență a miniștrilor energiei din UE a fost programată pentru 9 septembrie. Blocul vrea să limiteze prețurile pe termen scurt și apoi pe termen lung să rupă legătura dintre prețurile gazelor și energiei electrice, a declarat luni seara președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea nu a explicat cum s-ar putea face acest lucru, dar prețurile la energie electrică, care au crescut la niveluri record în acest an, urmează de fapt dinamica prețului gazului, iar producția de energie electrică din stațiile solare și eoliene are un efect redus asupra acestora.
Von der Leyen a adăugat:Va trebui să dezvoltăm un instrument, iar acest lucru se va întâmpla în următoarele zile și săptămâni, pentru a ne asigura că prețul gazului nu mai este componenta dominantă în prețul energiei electrice.
Prețul energiei electrice din Germania la licitația de marți a scăzut cu 26%.
Gazprom, care a încetat să mai deservească mai multe țări europene în primăvară și vară, a redus debitul prin Nord Stream 1, mai întâi la 40%, apoi la 20% și vrea să-l oprească săptămâna aceasta pentru trei zile, a anunțat pe 16 august: iarna, prețul gazului în Europa poate depăși nivelul de 4.000 de dolari la 1.000 de metri cubi. m. Unii analiști au perceput această evaluare ca un contraindicator.
Medvedev a încercat, de asemenea, să sperie Europa cu prognoza sa în weekend. „În legătură cu creșterea prețurilor la gaze la 3.500 de euro per mia de metri cubi, trebuie să majorez costul prognozat la 5.000 de euro până la sfârșitul anului 2022”, a scris el pe canalul său Telegram. A semnat postarea în engleză: Cu salutări călduroase - „Cu urări calde.”
O scădere cu 20% a prețurilor la gaze luni este primul semn real al cererii epuizate, dar fiți pregătiți pentru o volatilitate ridicată, pe măsură ce prețurile cresc și scad, spune Trici. El subliniază, de asemenea, semne clare de distrugere a cererii: închiderea fabricilor de aluminiu și zinc, a întreprinderilor chimice (în primul rând producătorii de îngrășăminte), ceea ce limitează posibilitatea unei creșteri suplimentare a prețurilor la gaze.