Realitatea vă prezintă analiza sfâșietoare asupra deciziei privind vânzarea furnizorului de energie din România către compania de stat din Ungaria.
Cei doi sunt de părere că această tranzacție are legătură cu intrarea României în Schengen.
Mai mult, gazetarul Andrei Bădin susține că șmecherii din energie din Republica Moldova ar face combinații pe bani grei cu energia de la noi din țară.
Anca Alexandrescu: Românii au fost foarte supărați petru că cei de la E.ON vând către la MVM , compania maghiară de energie, această participație. Românii sunt supărați pentru că România nu a găsit 200 de milioane de euro să răscumpere acea participație.
MOL, compania maghiară, vrea să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria. Foarte mulți au întrebat în aceste zile dacă există o legătură între intrarea României în Schengen terestru și aceste mișcări pe piața economică, dar și vizita lui Viktor Orban de la București.
Dian Popescu: O companie românească putea să se extindă în terminalul de la Alexandropolis și în interconectorul Bulgaria-Grecia. Adica sa devenim și noi un pol și un mic nod de energie. Am fost acolo la un pas, din păcate am avut tradatori în țară care s-au dus și au închis acest contract.
Anca Alexandrescu: Hai să spunem, e vorba despre domnul Virgil Popescu. Să spunem direct, despre el este vorba
Dian Popescu: Virgil Popescu a retras compania Romgaz, cea mai mare companie de gaze din Uniunea Europeană, nu băgăm Norvegia că nu este în Uniunea Europeană, cea mai mare companie de gaze din Uniunea Europeană care putea să fie și ea acționară măcar o dată la o companie străină, dar noi am vândut către compania E.ON, iar compania E.ON vinde statului maghiar. Pe partea cealaltă, să vezi ce coincidență, ne-am trezit cu MOL-ul maghiar care va cumpăra, că au depus deja oferta. Noi nu am depus ofertă să ne răscumpărăm.
Anca Alexandrescu: Atentie, a costat 200 de milioane de euro. Alegerile în România au costat 280 de milioane de euro pe care i-am aruncat la gunoi, dar nu suntem în stare să punem 200 de milioane să le punem înapoi.
Andrei Bădin: Statul român să ne explice: exportăm în Republica Moldova gaze și energie electrică la niște prețuri foarte mici, sub prețul din România. De ce statul moldovean le vinde moldovenilor la prețuri triple sau chiar mai mult? Statul moldovean face o mare afacere: fură moldoveni pe spinarea noastră.
Preluarea EON de o companie ungară, controlată de Viktor Orban, ar putea fi blocată