UPDATE 23:00 - Maria Zaharova acuză Chișinăul că se înarmează și se transformă într-un „punct de sprijin pentru confruntarea cu Rusia”
Maria Zaharova, una dintre portavocile Kremlinului, acuză Chișinăul că renunță la neutralitate și se înarmează cu sprijinul Occidentului, transformându-se astfel într-un „punct de sprijin pentru confruntarea cu Rusia”. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova nu au reacționat deocamdată la aceste acuzații.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că autoritățile de la Chișinău continuă să renunțe la neutralitatea consacrată în Constituție, apropiindu-se tot mai mult de NATO.
„Vectorul de aprofundare a cooperării politico-militare cu NATO este consacrat în documentele doctrinare actualizate ale țării, în Strategia de securitate națională și Strategia de apărare națională. Iar la Chișinău, situația este prezentată astfel încât, grație unei noi abordări moderne a neutralității și consolidării legăturilor cu NATO, se reușește păstrarea păcii și securității țării în fața unei amenințări rusești inexistente, așa cum este denumită acolo”, a spus reprezentanta MAE rus.
Maria Zaharova mai afirmă că ,,are loc o militarizare fără precedent a Moldovei, o țară pașnică, harnică, care prețuiește atât de mult cultura sa”, astfel se transformă într-un punct de sprijin pentru Alianţa Nord-Atlantică.
,,Acesta nu este necesar cetățenilor Moldovei, ci este necesar Occidentului, NATO. Conform standardelor Alianței, se actualizează poligonul de la Bulboaca și aeroportul militar de la Mărculești. Se construiește o nouă bază militară în satul Băcioi, lângă Chișinău. Circulă informații despre planurile de a amplasa în republică platforme de producție ale concernelor occidentale de apărare. Se discută despre staționarea avioanelor F-16, transmise de Occident regimului de la Kiev, pe aeroporturile moldovenești”, a mai afirmat portavocea Kremlinului.
UPDATE 20:30 Putin și-a mai găsit un aliat dintr-o țară NATO pentru negocieri de pace "a la russe" cu Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, la aproape trei ani de la începutul asaltului rusesc,
UPDATE 19:30 Lavrov susține că Franţa vrea să discute cu Rusia, despre Ucraina, fără știința Kievului
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susţine joi, 26 decembrie, că Franţa a încercat să stabilească un dialog în problema ucraineană cu Moscova - fără implicarea Kievului -, în contextul în care se evocă tot mai mult negocieri de pace, relatează AFP.
Ţările din Occident - care încearcă să afişeze un front unit în susţinerea Ucrainei - repetă în nenumărate rânduri că nicio decizie nu poate fi luată cu privire la Ucraina pe la spatele acesteia.
UPDATE 16:40 O rachetă rusească a provocat catastrofa aeriană soldată cu 38 de morți - SURSE din anchetă
Surse guvernamentale azere au confirmat joi pentru Reuters și Euronews că o rachetă sol-aer rusească a provocat prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines, în urma căreia 38 de pasageri și-au pierdut viața.
UPDATE 15:16
Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ruse au capturat un stat Hihant din estul Ucrainei, a relatat joi agenția de presă RIA.
Rusia nu vede rostul unui armistițiu slab pentru a îngheța războiul din Ucraina, ci dorește un acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru o pace durabilă care să asigure securitatea Rusiei și a vecinilor săi, a declarat joi ministrul de externe Serghei Lavrov.
„Un armistițiu este o cale spre nicăieri”, a declarat Lavrov, adăugând că Moscova suspectează că un armistițiu atât de slab ar fi pur și simplu folosit de Occident pentru a reînarma Ucraina.
„Avem nevoie de acorduri juridice finale care vor stabili toate condițiile pentru asigurarea securității Federației Ruse și, bineînțeles, a intereselor legitime de securitate ale vecinilor noștri”, a declarat Lavrov.
El a adăugat că Moscova dorește ca documentele juridice să fie redactate astfel încât să asigure „imposibilitatea încălcării acestor acorduri”.
UPDATE 6:35 - Londra denunţă \"maşina de război sângeroasă a lui Putin\"
Premierul britanic Keir Starmer a denunțat miercuri "maşina de război sângeroasă şi brutală a lui Putin", după atacul masiv cu rachete şi drone explozive ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, care s-a soldat cu un mort, în ziua de Crăciun, relatează AFP.
"Condamn acest atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei", a scris liderul laburist într-un comunicat, afirmând că doreşte să aducă "un omagiu rezilienţei poporului ucrainean şi conducerii preşedintelui Zelenski, în faţa noilor atacuri cu drone şi rachete ale maşinii de război sângeroase şi brutale a lui Putin, fără niciun răgaz, chiar şi de Crăciun".
Rusia a atacat cu rachete de croazieră şi balistice sistemul energetic al Ucrainei şi oraşele din regiunea sa de est miercuri dimineaţă, au declarat ministrul ucrainean al energiei şi oficialii locali, notează Reuters.
UPDATE
Ucraina se confruntă cu pene de curent în mai multe regiuni în urma unui atac aerian rusesc masiv lansat în cursul zilei, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe X.
"Astăzi, [preşedintele rus Vladimir] Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru un atac. Ce ar putea fi mai inuman?" a scris Zelenski într-o postare în limba engleză, citat de DPA.
"Deocamdată, există pene de curent în mai multe regiuni. Inginerii energeticieni lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie electrică cât mai curând posibil", a adăugat el.
Potrivit lui Zelenski, Ucraina a fost atacată de peste 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, precum şi de 100 de drone în ziua de Crăciun, vizând infrastructura energetică a ţării. Forţele ucrainene au reuşit să doboare peste 50 de rachete şi un "număr semnificativ de drone", a mai precizat preşedintele ucrainean, citând rapoarte preliminare.
Comentariile sale au fost făcute după ce sirenele de raid aerian au sunat în toată Ucraina, în contextul ultimului atac rusesc. Nu a fost posibilă verificarea independentă a afirmaţiilor, scrie DPA.