Articolele din categoria CULTURĂ:

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
Universitatea de Arte, decizie controversată: lucrările realizate de studenți devin bunurile acesteia
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) anunță că se alătură demersurilor întreprinse de către studenții Universității Naționale de Arte din București și solicită revocarea deciziei luate de universitate, prin care lucrările artistice realizate de studenți la facultate „sunt considerate bunuri aflate în proprietatea universității” și, în plus, dacă ajung să fie vândute, UNArte „va stabili o cotă procentuală de 30% din prețul vânzării, care va fi virată autorului”.
Concerte și spectacole în aer liber în vreme de pandemie, de la 1 iunie - Noile reguli de participare
Concerte și spectacole în aer liber în vreme de pandemie, de la 1 iunie - Noile reguli de participare
Evenimentele în aer liber vor putea fi organizate de la 1 iunie 2021 în anumite condiții. Ministerul Culturii a propus o serie de măsuri ce trebuie respectate de operatorii culturali. Ministrul Bogdan Gheorghiu atenționează însă că este posibil ca propunerile să fie modificate după ce vor fi analizate de către Ministerul Sănătății, apoi de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Astfel, pentru evenimentele cu public în aer liber, într-un scenariu NU se va ține cont de rata de infectare, cu anumite condiții, și în al doilea scenariu vor fi anumite măsuri pentru o rata de incidență mai mică de 3 și 7,5 la 1.000 de locuitori. Organizatorul evenimentului respectiv este cel care trebuie sa aleagă între aceste două scenarii. Masca de protecție va fi însă nelipsită, atât la evenimentele organizate în spații închise, cât și afară, în aer liber, într-unul din scenariile propuse.
Propuneri pentru reluarea activităților în spații închise
Liber la spectacole în spații închise cu adeverință de VACCINARE sau TEST pentru Covid - propunerile Ministerului Culturii
Ministerul Culturii propune o serie de reguli pentru reluarea activităţilor din domeniu în spaţii închise, de la 1 iunie, pe perioada stării de alertă. Accesul va fi permis dacă persoanele s-au vaccinat și prezintă o adeverință sau dacă au un rezultat negativ la testul pentru Covid. Condiția este ca rata de infectare din localitatea unde se desfășoară evenimentul să fie sub 7,5 cazuri la mia de locuitori. 
Ziua Mondiala a Artei/sursa foto: Pixabay
15 aprilie - Ziua Mondială a Artei. Ce evenimente organizează Ministerul Culturii pentru a marca momentul
În fiecare an, pe 15 aprilie, se sărbătorește Ziua Mondială a Artei. Data nu este aleasă întâmplător, ea marcând ziua de naștere a lui Leonardo da Vinci, pictor, sculptor și unul dintre reprezentanții de seamă ai Renașterii italiene. Ministerul Culturii celebrează Ziua Mondială a Artei printr-o serie de evenimente și activități care să sublinieze, în contextul actual, importanța majoră pe care o are arta în viețile noastre, fie aceasta transpusă în online, fie privită sau simțită în format fizic. Toate activitățile respectă normele sanitare impuse de pandemia de SARS-COV-2.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română, s-a vaccinat împotriva COVID-19 Foto: basilica.ro
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei s-a vaccinat împotriva COVID-19. Vasile Bănescu: Pledez pentru informarea despre imunizare de către preoți
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a anunțat public că s-a vaccinat împotriva COVID-19 și i-a îndemnat pe cei care ezită să facă vaccinul să se informeze din surse sigure și să ia „decizia cea mai bună pentru sănătatea lor şi a celor dragi”. Acesta a mai spus că susține „cu toată convingerea” implicarea preoților în informarea credincioșilor cu privire la campania de imunizare.
Redeschidere sali cinema si teatre/sursa foto: Pixabay
Ministerul Culturii pregătește redeschiderea sălilor de teatru și de concerte. Cine ar putea participa la spectacole
Românii s-ar putea bucura iar, din această vară, de muzică și spectacole. Ministerul Culturii lucrează la 2 programe-pilot, inspirate de cele aplicate, deja, în alte state din Occident. Mai exact, la spectacole ar urma să participe doar persoanele care au dobândit imunitate, după ce au trecut prin boală, cei care au dovada că s-au vaccinat și cei care prezinta un test negativ.
Gabi Luncă a murit din cauza COVID-19
Un nou deces în lumea muzicală - Gabi Luncă a pierdut lupta cu noul coronavirus. Mesajul emoționant al fiicei sale
Celebra cântăreață de muzică populară și de petrecere Gabi Luncă a pierdut lupta cu noul coronavirus vineri seară, după patru săptămâni. Artista avea 82 de ani. Este a treia personalitate a vieții muzicale românești care moare în ultima săptămână din cauza COVID-19, după Cornelia Catanga și Nelu Ploieșteanu. Gabi Luncă, „marea doamnă” a muzicii lăutărești, povestea mereu că a trecut prin multe tragedii în viață, dar a reușit să le depășească pe toate cu bine. 
Cristian Oancea Exclusiv
Legile puterii | Medicul Cristian Oancea: ”Noi suntem medici, nu criminali! Presiunea pe ATI va crește”. Ce le transmite protestatarilor
Medicul Cristian Oancea a criticat vineri seară, în emisiunea ”Lgile puterii” de la Realitatea Plus, atitudinea protestatarilor anti-Covid față de cadrele medicale și a celor care promovează metode alternative de tratament împortiva Covid. Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara a subliniat că ”vaccinarea este singura soluție pentru a ne reîntoarce la viața normală.”