Articolele din categoria CULTURĂ:

Brandurile de țară în România Exclusiv
Culisele statului paralel | Cum au fost cumpărate de străini BRANDURILE românești și câte au rezistat până astăzi - dezvăluiri incendiare
Ce s-a întâmplat cu mărcile și invențiile românești după 1989? Dacă am vrea să facem un top al celor mai puternice branduri româneşti, am avea de unde alege. Ar fi foarte greu să ne oprim doar la 10 poziții. Cum au fost cumpărate brandurile de țară de străini și ce soartă au avut, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, în emisiunea „Culisele statului paralel”, cu Anca Alexandrescu.
Scriitorul Spiridon Vangheli
VIDEO Confuzie în Parlamentul de la Chișinău. Moment de reculegere pentru un scriitor care N-A MURIT
Episod tragicomic, vineri, în Parlamentul Republicii Moldova. Deputaţii au ţinut un minut de reculegere în memoria scriitorului Spiridon Vangheli, deși acesta nu a murit. Este drept, aleșii au fost derutați de faptul că informația privind decesul lui Vangheli, internat în spital cu COVID-19, a circulat pe larg în presă. Chiar și site-ul Wikipedia, renumit pentru viteza cu care actualizează informațiile legate de moartea unor personalități, a consemnat pentru scurt timp ca dată a decesului 12 martie. Informația a fost ulterior corectată.    
Sorin Lavric, senator AUR Foto: Facebook.com Video
SCANDAL în Parlament după discursul xenofob pentru omagierea legionarilor. DIALOG aprins între senatorul AUR Sorin Lavric și deputatul Silviu Vexler
Evreii au fost umiliți în Parlament de senatorul AUR Sorin Lavric. Parlamentarul l-a omagiat pe Mircea Vulcănescu, considerat responsabil pentru jefuirea și trimiterea la moarte a evreilor, în timpul regimului Antonescu. Lavric nu și-a cerut scuze pentru declarația sa. Ba mai mult, i-a transmis deputatului comunității evreiești, deputatul Silviu Vexler, ca România nu este Fașia Gaza. Scandalul din Senat pe tema indemnizațiilor foștilor legionari și a urmașilor acestora a continuat între cei doi parlamentari și marți, în direct, la Realitatea PLUS.
Librarii in pandemie/foto: Corina Stanga-Grasu
Ce citesc ROMÂNII în plină pandemie. Cum s-au adaptat librăriile scenariului CORONAVIRUS (partea a doua)
Venim cu a doua partea a interviului cu librarii (Corina Stângă-Grasu, Ioana Stănescu și Carmen Florea), interviu în care aflăm cum sunt promovați autorii români, care sunt cele mai cerute titluri în pandemie, dar și cum s-au schimbat obiceiurile de achiziție de carte în epoca COVID. Finalul interviului, total neașteptat, ne arată cât de mult iubesc și prețuiesc fetele librar hubul cultural în care lucrează. Nu ratați nici prima parte a interviului.
Ursul de aur
Un film românesc a câștigat premiul Ursul de Aur la Berlinale - Reușită impresionantă pentru cinematografia din țara noastră
Ultimul film al lui Radu Jude, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” a luat marele premiu în urmă cu puțin timp. Pelicula analizează raporturile dintre individ și societate, pornind de la consecinţele pe care le are un clip deocheat de amatori încărcat de o profesoară de şcoală generală pe un site specializat. Radu Jude nu este la primul succes la Berlin. Regizorul a câștigat în 2015 Ursul de argint pentru filmul ”Aferim”. 
Librarii in pandemie/foto: Corina Stanga-Grasu Exclusiv
Cartea în vremea COVID. Cum s-au adaptat librăriile noilor reguli ale jocului (prima parte)
Pandemia de SARS-COV-2 ne-a schimbat tuturor viața, iar ochii noștri au fost ațintiți mai ales pe ceea ce se întâmplă cu sistemul sanitar, cu magazinele, cu restaurantele și cu industria ospitalității. Foarte puțini dintre noi ne-am gândit cum au supraviețuit librăriile, editurile, muzicienii, teatrele, industria filmului de la noi în acest deja an de restricții. Pentru a avea o imagine cât mai fidelă despre viața de librar înainte și în timpul în care legea a fost făcută de extinderea coronavirusului, am vorbit cu trei librari (toate fete, că tot e luna florilor) de la un mare lanț prezent și în București. Corina Stângă-Grasu, Ioana Stănescu și Carmen Florea sunt colege într-un hub cultural din centrul vechi al Capitalei și au vorbit cu foarte multă pasiune despre librărit și alte lucruri magice.
Bunny Wailer
A încetat din viață un fost coleg de trupă al legendarului Bob Marley! Bunny Wailer, artist reggae, a murit la 73 de ani
Doliu în muzica reggae! Bunny Wailer, membru fondator al grupului muzical The Wailers, din care a făcut parte și Bob Marley, s-a stins din viață la 73 de ani. Moartea sa a fost confirmată de managerul Maxine Stowe şi de ministrul culturii din Jamaica, Olivia Grange. Nu se cunoaşte cauza decesului, dar artistul se afla în spital de când a suferit un accident vascular cerebral, în iulie 2020.
MĂRȚIȘOR 2021. Cum se aleg babele din luna martie
MĂRȚIȘOR 2021. Tradiții. Cum se aleg Babele în luna martie ca să-ți meargă bine tot anul - Legenda Babei Dochia
MĂRȚIȘOR 2021. Primele zile ale lunii martie sunt numite babe, în credința populară. Primele 9 sau 12 zile din martie sunt cunoscute ca Zilele Babei. Acestea corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte, urcuş dedicat morţii şi renaşterii sezoniere a zeiţei agrare şi a timpului calendaristic, în preajma Echinocţiului de primăvară. Astfel, după unele tradiţii, firul Mărţişorului ar fi fost tors chiar de Baba Dochia în timp ce urca oile la munte. La români există obiceiul ca între 1 și 9 martie fiecare om să-și aleagă câte o zi, adică o „babă”, care îi va arăta cum va fi anul pentru el, în funcţie de vreme.