Ortodoxe
Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei
Greco-catolice
Sf. cuv. ep. Gheorghe Mărturisitorul şi m. Caliopie
Romano-catolice
Sf. Ioan Baptist de La Salle, pr.
Sfântul Mucenic Caliopie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 7 aprilie.
Sfântul Caliopie s-a născut în Perga Pamfiliei (sudul Asiei Mici), tatăl său avea rang senatorial şi a murit înainte de naşterea unicului său fiu.
În timpul perscuţiilor împotriva creştinilor, s-a aflat despre tânărul Caliopie că este creştin. În această situaţie, mama sa, fericita Teoclia, a dat fiului său aur mult, haine şi slugi şi l-a trimis cu corabia în altă ţară ca să scape de judecata păgânească.
Ajuns în Pompeiopolis, Caliopie a refuzat să ia parte la o sărbătoare în cinstea zeilor. A fost dus la comandantul cetăţii Maximus şi a mărturisit înaintea acestuia că este creştin. Pentru faptul că a rămas credincios lui Hristos, a fost supus la multe chinuri, pentru ca în cele din urmă să fie osândit la moartea pe cruce.
Când a fost dus la locul răstignirii, mama sa a strecurat cinci bani mari de aur în mâna călăului, spunându-i să-l aşeze pe fiul ei cu capul în jos, nu în felul în care a fost răstignit Mântuitorul Hristos. Iar aceasta a făcut-o din smerenie, socotind a fi nevrednic ca fiul ei să fie asemenea cu Hristos, Domnul său, prin răstignire.
Sfântul Caliopie a fost răstignit cu capul în jos pentru Hristos, în ziua Cinei celei de Taină, iar în Vinerea Mare a Patimilor lui Hristos, şi-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu.
Când a fost coborât de pe cruce trupul neînsufleţit al Sfântului Caliopie, mama sa a căzut îmbrăţişându-l şi a murit.
În această zi este pomenit şi Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei.
Sfântul Gheorghe Mărturisitorul a trăit în timpul tulburărilor iconoclaste, care au marcat Biserica în secolul al VIII-lea şi începutul celui de-al IX-lea, şi a fost martor al ultimului Sinod Ecumenic, Sinodul VII de la Niceea din 787, care a condamnat iconoclasmul ca erezie şi a restabilit cultul sfintelor icoane.
A fost hirotonit episcop al cetăţii Mitilene de pe insula Lesbos, unde a slujit vreme îndelungată, dar odată cu venirea pe tronul imperial a lui Leon (813-820), prigonitor al iconodulilor (cinstitorilor de icoane), a fost alungat din slujba de păstor şi exilat la Cherson, unde a rămas până la sfârşitul vieţii.