Cercetătorii spun că descoperirile făcute în faza a doua de testare a vaccinului, bazate pe 560 de voluntari adulți sănătoși, sunt „încurajatoare”.
Faza a treia a testării, care va cuprinde un număr mai mare de voluntari, urmează să releve însă dacă vaccinul împiedică cu adevărat oamenii să se infecteze cu Covid-19. Primele rezultate ale acestei etape - am putea să îi spune cruciale - sunt așteptate în următoarele săptămâni.
Prof. Andrew Pollard, cel care a condus studiul de la Universitatea din Oxford, a declarat pentru BBC că este „absolut încântat de rezultatele” care arată un răspuns imun puternic „chiar și în cazul persoanelor cu vârsta peste 70 de ani”.
Cercetătorul a recunoscut că mai sunt ceva pași de făcut înainte de a vorbi despre eficacitatea vaccinului în lupta împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2, precizând însă că noile informații ar putea fi făcute publice „înainte de Crăciun”.
Dr. Maheshi Ramasamy, investigator la Oxford Vaccine Group, a declarat, la rândul său: „Am fost încântați să vedem că vaccinul nostru a fost nu doar bine tolerat la adulții în vârstă, ci a stimulat și răspunsuri imune similare cu cele observate la voluntarii mai tineri. Următorul pas va fi să vedem dacă acest lucru se traduce prin protecție împotriva bolii în sine”.
Vaccinul - denumit ChAdOx1 nCov-2019 - utilizează o versiune slăbită a unui virus care determină răceala comună la cimpanzei (cunoscut sub numele de adenovirus), modificată cu instrucţiuni genetice pentru a declanşa un răspuns imun împotriva COVID-19.
Primii pași dezvoltarea acestui vaccin au fost făcuți în ianuarie. Testele pe om au început în luna aprilie, vaccinul Oxford fiind primul din Europa dezvoltat împotriva COVID-19.
Fără doar și poate, cele mai importante sunt însă testele de fază a treia ale vacinului, care analizează cât de eficient este în protejarea oamenilor împotriva noului coronavirus. Acestea au început la sfârșitul lunii august și sunt în plină desfășurare.
Până în prezent, trei vaccinuri – Pfizer/BioNTech, Sputnik și Moderna - au raportat deja date preliminare bune din studiile de fază a treia, unul dintre ele sugerând că 94% dintre persoanele peste 65 de ani ar putea fi protejate de Covid-19.
Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze ale vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca, 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech și cinci milioane de doze de vaccin Moderna.
Provocarea în dezvoltarea unui vaccin antiCovid este de a crea un răspuns imun care să determine corpul să lupte împotriva virusului, indiferent de vârsta pe care o are o persoană.