Donate vara trecută Inspectoratului pentru Situații de Urgență de Fundațiile SMURD și fundația „Mereu Aproape” și dotate cu ajutorul unor fonduri de la Guvern, TIR-urile ATI s-au dovedit ineficiente. În scurt timp, unele dintre ele au avut nevoie de reparații sau au devenit nefuncționale. Anul trecut în luna noiembrie, TIR-ul de terapie intensivă de la Spitalul Municipal Timișoara s-a defectat. Opt pacienți cu COVID-19 au fost mutați de urgență la spitalele din oraș.
„În urma încercărilor de a remedia situația, departamentul tehnic a luat hotărârea de a racorda unitatea mobilă la o stație secundară de rezervă, independentă de cea a spitalului, dând o presiune mult prea mare de oxigen, de peste 6 bari, fapt pentru care toate ventilatoarele au afișat alarma de presiune crescută și au încetat să mai funcționeze”, se arăta într-un comunicat DSU de la acea dată.
Cu toate acestea, la Timișoara au mai fost solicitate și alte unități mobile, însă fără succes. Spitalul de Boli Infecțioase a cerut o astfel de unitate externă, însă TIR-ul s-a defectat și a plecat la reparații la Cluj. Municipalul din Cluj s-a bucurat și el, ce-i drept pentru scurt timp, de un TIR. Dar și acesta s-a defectat.
Au fost și situații în care unitățile mobile nu au putut fi folosite. Un astfel de caz este cel de la Botoșani, unde TIR-ul ATI a fost scos din funcțiune după ce a plouat pe el. Apa s-a infiltrat în tavan și a fost necesar ca pacienții să fie mutați.
O tragedie a fost evitată la limită și la Institutul Marius Nasta din București. În februarie, un generator al unității mobile de Terapie Intensivă din curtea spitalului s-a aprins și a scos fum și flacără. Cei 7 pacienți tratați acolo au fost mutați rapid și nu au fost răniți.