Fiecare organism are alte limite ale toleranței, însă părinții sunt cei care trebuie să ii învețe pe copii să își impună singuri limite și să le și respecte.
Mai ales de Crăciun, dar și de Paști sau alte sărbători, camerele de garda ale spitalelor de copii sunt pline de micuți care acuză dureri la nivelul pieptului, abdomenului, stare generală proastă, diaree, greață, vomă. Cea mai mare parte dintre pacienți sunt copilași care au abuzat de diverse alimente, dar mai ales de dulciuri.
Și acestea sunt doar efectele imediate ale consumului excesiv. Cariile dentare, diabetul și obezitatea sunt dușmani și mai de temut.
Din cauza neatenției părinților, din cauza rudelor și prietenilor care vin „cu ceva bun”, din cauza ideii preconcepute că de sărbători te poți ghiftui fără urmări, copilașii cedează bomboanelor frumos împachetate, tentației ciocolatei și a prăjiturilor, fie ele și de casă.
Pediatrii au părerile împărțite atât în privința cantității maxime de zahăr pe care o poate consumă un copil, cât și în privința vârstei de la care se poate acesta introduce în alimentație. Dar cu toții sunt de acord că zahărul, în special cel rafinat, trebuie limitat. Și interzis copiilor sub doi ani.
„Ceva bun” nu înseamnă neapărat ceva dulce sau ceva îndulcit. Un fruct care nu este consumat în mod normal, un smoothie, un iaurt cu semințe și nuci făcut în casă, biscuiți integrali cu fructe uscate, bomboane din pastă de curmale cu nuci, toate sunt alternative sănătoase la produsele care se găsesc în comerț.
Dulcele cerut de copil nu trebuie servit că deșert după masă, din cauza timpilor diferiți de digestie. Acesta poate constitui o gustare, servită la două sau trei ore după o masă principala, nu imediat (zahărul conținut de dulciuri fermentează până când alimentele sunt digerate, stomacul fiind ocupat în acest timp).
Există copii care cer bomboane, deși nu au mai mâncat niciodată. Puteți asocia termenul cu diverse fructe uscate, pentru a nu interzice bomboanele. Coacăze, caise, goji, curmale, prune, merișoare, agrișe, toate sunt alternative sănătoase și nutritive pentru bomboane. Atenție, trebuie să fie uscate, nu confiate, și nu trebuie consumate în cantități prea mari din două motive: conțin cantități ridicate de glucide și au efect laxativ.
Că și alternativă a zahărului alb pentru a îndulci diverse preparate există mai multe opțiuni. Extract brut din trestie de zahăr, miere de albine, sirop de agave, sirop de arțar.