“România va primi de la Comisia Europeană, în tranșe, 10,7 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Prima tranșă va fi de aproximativ 1,2 milioane de doze, dacă vaccinul va ajunge în decembrie. Dacă va ajunge în ianuarie, cantitatea va fi dublă: atât cea din decembrie, cât și cea din ianuarie. Acestea sunt date estimative, pentru că totul depinde de avizele Agenției Europene a Medicamentului pentru un vaccin sigur”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.
Potrivit medicului, populația se va putea vaccina împotriva noului coronavirus după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei de vaccinare în țara noastră, vaccinarea urmând să fie gratuită și voluntară.
“În prima etapă vor fi vaccinați angajații din sistemul medical, din serviciile de asistență socială, vârstnicii, pacienții cu boli cronice și angajații din domenii cheie - Apărare, Educație sau Energie. Vor fi amenajate centre de vaccinare în spații precum săli de sport sau săli de conferințe. Vor exista un centru principal de recepție a vaccinului, cel mai probabil Institutul Cantacuzino, și centre regionale și locale”, a explicat coordonatorul campaniei antiCovid.
În distribuirea și transportul vaccinului vor fi implicate Armata și structuri din Ministerul Afacerilor Interne (MAI): "Vor fi implicate mai multe instituții cheie din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, partea de logistică ce ține inclusiv de direcțiile de sănătate publică, prin mașinile pe care le au deja. Sunt structuri din cadrul acestor ministere care vor fi implicate în transport și distribuire a vaccinului, fiecare cu responsabilități foarte bine definite și cu anumite activități la care vor lucra în comun. La asta lucrăm acum, să îmbinăm cât se poate de bine diverse activități din instituții, tocmai pentru a fi o organizare fluentă, fără dificultăți de coordonare și comunicare".