MENIU

Scandalul de la Veszprem a pornit de la intenţia atacatorilor de a cere bani de protecţie, scrie presa ungară

Foto: onlinesport.ro

Principalii suspecţi în cazul uciderii lui Marian Cozma au fost prinşi de poliţie. Moartea sportivului român a scos însă la iveală alte mari controverse. Presa ungară a scris că tot scandalul ar fi pornit de la intenţia atacatorilor de a cere bani de protecţie, o practică abuzivă, care ar fi tolerată de poliţie.

Până acum, datele anchetei arată că unul dintre suspecţii prinşi în Austria, Raffael Sandor, este cel care l-a înjunghiat în inimă pe Marian. Însă dosarul cazului Cozma este, se pare, mult mai complex.

Ivan Stojka, suspectul care s-a predat ultimul poliţiei, era şeful clanului. El a comandat totul, spune presa maghiară. Ceilalţi doi erau doar executanţi.

Un bărbat care face parte din clanul dirijat de Sztojka a declarat cotidianului regional Naplo că întreg scandalul a fost provocat intenţionat. Scopul: banii de protecţie. Metoda este simplă: un grup al clanului provoacă scandal, se sparg câteva obiecte, iar a doua zi se prezintă la faţa locului şi îşi oferă serviciile de protecţie contra unei sume de bani.

În seara în care a murit Marian, lucrurile au scăpat pur şi simplu de sub control. Bărbatul afirmă că lucrează ca informator al poliţiei şi că poliţia ştia de ani buni despre această practică, dar nu a făcut nimic.

Pe lângă protecţia localurilor, clanul se mai ocupă şi cu trafic de carne vie sau jafuri. Anul trecut, şeful clanului, acelaşi Stojka a fost suspect de omucidere. Era acuzat că l-ar fi împuşcat pe un bogat antreprenor, Tom Prikkel, şi pe soţia acestuia. Motivul: o datorie nerestituită.

Stojka a stat opt luni în închisoare, dar, din lipsă de probe concludente, a fost eliberat. În zona Enying, unde locuieşte, Stojka este cunoscut ca un om bogat. Are o casă mare, cu 25-30 de camere. Purta doar cizme din piele de şarpe şi avea maşină de lux. 

 

Mai multe articole despre:
Ungaria bani protecţie suspecţi clan Marian Cozma