MENIU

Crin Antonescu: Este în puterea noastră să schimbăm puterea lor

Foto: wordpress.com
C. Antonescu: Cred că şansa acestei Românii este şi şansa mea

Intitulat "Este în puterea noastră să schimbăm puterea lor", programul lui Crin Antonescu pentru Preşedinţia României propune o serie de soluţii pentru reformarea statului, pentru transformarea economiei româneşti în una performană, astfel încât politica României să-l servească pe cetăţean şi pentru ca justiţia să fie eficientă, rapidă.

"În calitate de candidat la Preşedinţia României, îmi asum un proiect naţional, care se poate sintetiza astfel: ordine în societatea românească şi şanse pentru fiecare român", se menţionează în program.

Crin Antonescu propune, ca măsuri pentru ieşirea din criză, scăderea cotei unice de impozitare la 10%, scăderea TVA la 15%, scăderea contribuţiilor sociale cu până la 50%, reduceri între 5 şi 10% pentru plata la termen a impozitelor. În plus, liderul PNL menţionează stimularea creării locurilor de muncă în zone defavorizate, liberalizarea pieţei financiar-bancare pentru a stimula circulaţia capitalului, dar şi fixarea adoptării monedei euro în România, ca obiectiv prioritar al politicii monetare.

"Acest plan necesită un guvern competent şi responsabil, o majoritate parlamentară dispusă la susţinerea acestui guvern şi impunerea câtorva principii economice de bun simţ, cerute de profesioniştii din România, principii care funcţionează deja în Occident şi a căror aplicare este posibilă imediat", spune liberalul.

Pe de altă parte, Antonescu propune şi "transformarea statului birocratic, clientelar, costisitor şi ineficient într-un stat suplu, eficient şi drept, prin descentralizare, debirocratizare şi dereglementare". 

În ceea ce priveşte sistemul juridic, printre iniţiativele pe care le propune liberalul Crin Antonescu se numără reducerea taxelor aferente actului de justiţie, acordarea asistenţei juridice gratuite, atât în cauze penale, cât şi în cauze civile, garantarea efectivă a puterii judecatoreşti, prin stabilirea Consiliului Suprem al Magistraturii ca ordonator principal de credite pentru puterea judecatorească, modificarea sistemului de salarizare a magistraţilor, în funcţie de numărul sentinţelor corecte pe care le pronunţă, cu penalizări proporţionale cu numărul de sentinţe infirmate de instanţele superioare, numirea, în fruntea Parchetului General şi a Departamentului Naţional Anticorupţie, a unor persoane aflate deasupra suspiciunilor de partizanat politic. 

"Cred în România celor care muncesc, celor care învaţă, celor care ştiu să respecte şi să fie solidari. Cred că şansa acestei Românii este şi şansa mea", a încheiat Crin Antonescu.