MENIU

Cine sunt candidații pentru postul de procuror european din partea României

Ministerul Justiției a făcut publică lista cu candidații pentru postul de procuror european, funcție care i-ar putea duce la o colaborare cu Codruța Kovesi, în cazul în care fosta șefă DNA va câștiga concursul pentru procuror-șef al UE.

Ministerul Justiţiei anunţă lista candidaţilor pentru funcţia de procuror european din partea României. Viitor procuror european va activa în subordinea procurorului-şef european, funcţia pentru care Laura Codruţa Kovesi este considerată favorită.

Lista este deschisă de Borcoman Cătălin-Laurențiu, urmat de Blancea Marius Bogdan,ECEDI STOISAVLEVICI Laura, HACH Elena. Lista este încheiată de fostul șef al DIICOT, Horodniceanu Daniel-Constantin.

Toți candidații au fost selecțați pentru susținerea interviului în fața comisiei de selecție prezidată de ministrul justiției. Interviul va avea loc în data de 22 martie 2019, începând cu ora 08.00,la sediul Ministerului Justiției din București, Str. Apolodor nr. 17, sector 5. Candidații se vor prezenta la interviu în ordine alfabetică.

Cine este Bulancea?

Marius Bulancea este fostul consilier al lui Kovesi, procurorul care instrumentează cel mai nou dosar în care este vizat Călin Popescu Tăriceanu. 

Marius Bulancea a fost consilier al procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, fiind implicat în mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană, care vizau combaterea spălării banilor și corupției, recuperarea bunurilor.

De asemenea, el a făcut parte din echipe de investigare, printre care și cea care a finalizat dosarul "Gala Bute", în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu și luare de mită.

Daniel Horodniceanu

Daniel Horodniceanu ese fostul șef al DIICOT, numit în urmă cu trei ani, având un singur mandat.  Potrivit legii, Horodniceanu poate fi propus şi pentru al doilea mandat.

Reamintim că, pe numele şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizata şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a existat un dosar penal la DNA.

Cazul a fost însă clasat de procurorii anticorupţie.  Mărturisirea a fost făcută, cu mai puţin de zece zile în urmă, chiar de procurorul-şef DIICOT. Dosarul ar fi mai vechi de 10 ani.

Cazul  a fost instrumentat în 2006, când Horodniceanu era şef al DIICOT Iaşi şi s-ar fi referit la unele rezoluţii luate într-un dosar al omului de afaceri Gruia Stoica.

Cătălin Borcoman

Cătălin Borcoman are 42 de ani, este căsătorit şi are doi copii. În anul 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat reînvestirea lui Cătălin Borcoman în funcţia de procuror şef la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din Braşov pentru următorii 3 ani.

Cătălin Borcoman și-a început activitatea de procuror în 1997, la Parchetul Judecătoriei din Braşov, iar apoi a promovat la Parchetul Tribunalului. Din 2007, a ocupat postul de consilier al procurorului general de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi. Un an mai târziu, Cătălin Borcoman revine la Braşov, ca şef la DIICOT – Structura Teritorială, iar în 2009 preia funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT, Codruţ Olaru.

Din iulie 2012 conduce Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov. Procurorul Cătălin Borcoman are 42 de ani, este căsătorit şi are doi copii, informează brașovultău.ro.

Elena Hach

Elena Hach este procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov. S-a născut la 15 iunie 1972, în Braşov. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, apoi a fost consilier juridic, întrucît a refuzat un post de judecător, ulterior intrînd în Baroul de Avocaţi Bucureşti.

A profesat pînă în 1998, după care s-a mutat la Braşov, iar în perioada 2002-2005 a deţinut funcţia de prim-procuror delegat al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Braşov. În iunie 2005, Elena Hach a fost numită şef al Serviciului Legislaţie şi Documentare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, fiind şi formator la Şcoala Naţională de Grefieri. În noiembrie 2007, a fost detaşată în Italia, la Roma, ca magistrat de legătură cu atribuţii în domeniul cooperării judiciare internaţionale.

La întoarcerea în ţară a preluat un post de procuror la Parchetul Capitalei, ulterior fiind numită procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov. Ea a candidat pentru postul de reprezentant în CSM al procurorilor parchetelor curţilor de apel, poziţie cîştigată de George Bălan (suspendat ca urmare a acuzaţiilor ce i-au fost aduse de DNA-n.r.). Candidatura procurorului Hach la Inspecţia Judiciară a CSM a fost respinsă. La alegerile locale din iunie, Elena Hach a fost preşedintele Biroului Electoral Judeţean Braşov.

Mai multe articole despre:
ministerl justitiei lista procurori europenii