MENIU

Scenarii apocaliptice pentru 2016. Care sunt cele mai negre previziuni ale specialiştilor

Preţul petrolului va sări de 100 de dolari/baril, după ce Statul Islamic va distruge rafinăriile din Orientul Mijlociu, iar Angela Merkel va fi forţată să demisioneze, generând haos în Uniunea Europeană. Vezi care sunt scenariile apocaliptice pe care unii specialişti le întrevăd pentru 2016.

Bloomberg News a cerut opiniile a zeci de foşti şi actuali diplomaţi, strategi geopolitici, consultanţi pe probleme de securitate şi economişti pentru a identifica cele mai rele scenarii posibile în 2016, în funcţie de conflictele globale actuale.

1. Preţul petrolului va urca la peste 100 de dolari/baril. Statul Islamic va distruge infrastructura petrolieră a producătorilor din Orientul Mijlociu. Atacurile teroriste vor coincide cu un nou val de violenţă în Delta Nigerului şi cu noi probleme  în Venezuela. Arabia Saudită şi OPEC nu vor putea creşte producţia pentru a face faţă cererii. Prin urmare, preţul petrolului nu va mai scădea ci va creşte la peste 100 de dolari/baril. Această creştere va duce la intrarea Chinei în recesiune. Pe de altă parte, energia nucleară şi cea din surse regenerabile vor înregistra noi creşteri, scrie ph-online.ro.

2. Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Dorind să pună capăt incertitudinii legate de viitorul ţării în cadrul UE, premierul britanic David Cameron va solicită organizează unui referendum pe această tema în luna iunie, mai degrabă decât se estima iniţial. Primarul Londrei, Boris Johnson, membru al Partidului Conservator, la fel că şi Cameron, decide să-l provoace şi să iniţieze campania anti-UE. Profitând de curentul anti-uniune, precum şi de teamă venirii unui flux de refugiaţi, Johnson va avea de câştigat iar Cameron va demisiona. O nouă criză îşi va face apariţia, pe măsură ce investitorii vor aştepta să vadă cum va arată Marea Britanie în afară UE. Prin urmare, lira sterlină se va deprecia. De asemenea, valoarea obligaţiunilor britanice va fi afectată de decizia Scoţiei de a organiza un nou referendum pentru independenţa.

3. Băncile vor fi atacate de hackeri. Mai mulţi hackeri iranieni şi ruşi îşi vor uni forţele pentru a atacă sistemul financiar din SUA, în replică la sancţiunile impuse statelor lor de origine. Încrederea în sistem va scădea dramatic. Prin urmare, dolarul se va deprecia, acţiunile companiilor din sistem vor scădea la rândul lor. Pe de altă parte, vor creşte preţurile locuinţelor, pe măsură ce investitorii se vor concentra pe achiziţia de proprietăţi tangibile. Totodată, va creşte şi preţul aurului.

4. Uniunea Europeană se va destrăma pe fondul temerilor privind invazia imigranţilor. Noi atacuri teroriste precum au fost cele de la Paris, dar şi teama de un nou flux covărşitor de imigranţi vor stârni o criză politică în blocul comunitar. Cancelarul german Angela Merkel va fi nevoită să demisioneze, după ce a promovat exagerat politicile pro-imigranţi. Între timp, mişcarea condusă de Marine LePen în Franţa va răspândi idei populiste în regiunea să, ameninţând cu dispariţia graniţelor actuale.

Mai multe articole despre:
previziuni scenarii scenarii negre 2016