MENIU

Război în Ucraina, ziua 927. Noi ajutoare pentru trupele ucrainene. SUA vor trimite încă un pachet militar de 250 de milioane de dolari - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 927/ Foto: Profimedia

Ucraina a intrat în ziua 927 a războiului. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că SUA vor trimite încă un pachet de ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari către Ucraina. De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz şi-au reafirmat vineri sprijinul pentru Ucraina "atâta timp cât este necesar"

UPDATE 20:20 - Drona dragon”, noua armă cu termit concepută de Ucraina

Armata lui Volodimir Zelenski a confirmat săptămâna aceasta că a folosit „drone dragon” împotriva Rusiei, noua armă de fabricaţie proprie. Videoclipuri au arătat aparatele în acţiune în mai multe regiuni. Arma îşi datorează numele flăcărilor pe care le împrăştie pe câmpul de luptă, pentru că această dronă „scuipă” termit, un amestec de pulbere de aluminiu cu oxid al unui metal, care, practic, „varsă foc”. Lichidul poate ajunge până la 2.000°C, relatează TF1 Info preluat de News.ro.

Miercuri, 4 septembrie, forţele armate ucrainene au susţinut că au desfăşurat „drone dragon” împotriva Rusiei în regiunea Harkov. În imagini, un vehicul zburător care survolează o pădure toarnă un lichid incandescent la câteva zeci de metri de poziţiile ruseşti.

„Dronele de atac sunt aripile noastre de răzbunare, purtând focul direct din cer”, a scris armata într-un mesaj postat pe Facebook. Kievul a descris maşinăria ca fiind „o ameninţare reală pentru inamic, arzându-i poziţiile cu o precizie pe care nicio altă armă nu o poate atinge”.

UPDATE 17:26 - Şeful spionajului militar ucrainean: Telegram este o ameninţare la adresa securităţii naţionale

 Şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, spune că aplicaţia de mesagerie Telegram, foarte populară în ţară, dar şi în Rusia, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei, relatează Ukrainskaia Pravda.

„Telegram este dăunător. Nu mi-a fost niciodată teamă să spun acest lucru. Este o ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale. Spun acest lucru absolut deschis şi chiar am documentat acest lucru. Conform cercetărilor noastre, Telegram este principala sursă de informaţii în societate. A depăşit absolut totul”, a declarat Kirilo Budanov într-o discuţie la un post de radio.

UPDATE 17:00 - Ucraina, profund preocupată de informaţiile privind un posibil transfer de rachete balistice iraniene către Rusia

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat sâmbătă că este profund preocupat de informaţiile privind un posibil transfer iminent de rachete balistice iraniene către Rusia, relatează Reuters.

Într-o declaraţie trimisă prin e-mail jurnaliştilor, ministerul a menţionat că intensificarea cooperării militare între Teheran şi Moscova este o ameninţare pentru Ucraina, Europa şi Orientul Mijlociu şi a cerut comunităţii internaţionale să crească presiunea asupra Iranului şi Rusiei.

Potrivit CNN şi Wall Street Journal, Iranul a transferat în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, citând surse neidentificate.

UPDATE 12:25 - Întrevedere între Giorgia Meloni şi Volodimir Zelenski, în căutare de mai multe arme pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut sâmbătă o întrevedere cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni, la Cernobbio, în nordul Italiei, a anunţat preşedinţia Consiliului italian, informează AFP.

Această întrevedere a avut loc în marja forumului economic The European House-Ambrosetti care a început vineri pe malul lacului Como, forum la care a participat de asemenea prim-ministrul ungar Viktor Orban, a cărui ţară exercită preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

După o vizită în Germania, unde a participat la reuniunea susţinătorilor internaţionali ai Kievului şi a avut o întrevedere cu cancelarul federal german Olaf Scholz, Zelenski a sosit vineri seara la Cernobbio pentru a pleda cauza Ucrainei în Italia.

Kievul le cere aliaţilor săi mai multe arme şi ridicarea restricţiilor pentru a-i permite să lovească în adâncul teritoriului rus ţinte militare considerate "legitime", precum baza aeriană de unde decolează avioanele ce bombardează Ucraina.

Italia susţine sancţiunile împotriva Moscovei şi furnizează arme Kievului, însă se opune totuşi, la fel ca Ungaria, utilizării lor în afara teritoriului ucrainean, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene.

UPDATE 11:45 - Incendiu şi locuitori evacuaţi după un atac cu dronă dinspre Ucraina într-o regiune frontalieră a Rusiei

Un incendiu de proporţii care a provocat o detonare a unor obiecte explozive s-a declanşat sâmbătă după un atac ucrainean cu dronă în regiunea Voronej, frontalieră cu Ucraina, şi a fost ordonată o evacuare a locuitorilor, a anunţat guvernatorul local, informează AFP.

Sistemele ruse de apărare antiaeriană "au detectat şi neutralizat o dronă" sâmbătă dimineaţa devreme, a scris guvernatorul Aleksandr Gusev pe Telegram.

Chiar dacă "nicio persoană nu a fost rănită", căderea dronei a provocat un incendiu la sol "care s-a extins la obiecte explozive şi s-a produs o detonaţie", a informat guvernatorul, fără alte precizări în ceea ce priveşte natura acestor obiecte.

Din cauza incendiului, "s-a decis evacuarea locuitorilor din sat" spre localităţi vecine, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit canalelor ruse de Telegram, incendiul s-ar fi declanşat într-un depozit local de muniţii.

UPDATE 10:25 - Ucraina anunţă că Rusia a lansat 67 de drone cu rază de acţiune lungă într-un atac nocturn masiv

Forţele aeriene ucrainene au anunţat sâmbătă că Rusia a lansat în total 67 de drone cu rază de acţiune lungă într-un atac nocturn masiv asupra Ucrainei, dintre care 58 au putut fi doborâte, informează Reuters.

Forţele aeriene ucrainene au precizat într-un comunicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că unităţile de apărare au intrat în acţiune în 11 regiuni din Ucraina.

Corespondenţii Reuters din capitala ucraineană Kiev au auzit o serie de explozii la scurt timp după ora 03:00 (00:00 GMT), sâmbătă, iar unele dintre ele a răsunat mai puternic în zona de lângă centrul oraşului.

De la declanşarea invaziei sale în februarie 2022, Moscova a lansat mii de rachete şi drone cu rază de acţiune lungă asupra Ucrainei.

Forţele aeriene ale Kievului au mai informat că drone Shahed au fost lansate dinspre două regiuni de frontieră ale Rusiei, precum şi din Peninsula Crimeea ocupată de Rusia.

UPDATE - În cursul unei întrevederi în marja întâlnirilor franco-germane de la Evian, lângă frontiera cu Elveţia, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au "condamnat cu cea mai mare fermitate" atacul rusesc care a făcut cel puţin 55 de morţi, marţi, la Poltava, în Ucraina, a indicat preşedinţia franceză.

"Ei şi-au exprimat împreună sprijinul deplin pentru poporul ucrainean şi-au reamintit hotărârea lor de a sprijini Ucraina atâta timp şi cât de intens este necesar pentru a face să eşueze războiul de agresiune pe care îl duce Rusia", notează AFP.

UPDATE - Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Statele Unite vor oferi un nou pachet de asistență militară în valoare de 250 de milioane de dolari Ucrainei.

Armele includ muniții de apărare aeriană și artilerie.

„De asemenea, lucrăm cu aliații și partenerii pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze securitatea pe termen lung”, a spus Lloyd Austin în timpul unei conferințe de presă.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina