MENIU

Război în Ucraina, ziua 936. Atac masiv cu drone asupra Kievului, al optulea de la începutul lunii - LIVE TEXT

Rusia a lansat în noaptea de duminică spre luni un atac masiv cu drone asupra Kievului, al optulea la număr în luna septembrie, sistemele de apărare antiaeriană reuşind să doboare aproximativ 20 dintre aparatele care se îndreptau spre capitala ucraineană, a declarat şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko. Este ziua 936 a războiului.

UPDATE 00.00 - Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se stabilește nivelul de personal al Forțelor Armate Ruse, documentul prevăzând a treia sporire de efective de la declanșarea invaziei în Ucraina în februarie 2022.

UPDATE 22.00 - Orice decizii specifice privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune în interiorul teritoriului rus trebuie să fie luate de aliaţi în mod individual, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

"Le revine aliaţilor în mod individual să fie decizii specifice cu privire la modul în care pot fi utilizate armele lor. Aliaţii au politici diferite în acest sens", a declarat Stoltenberg pe postul de radio LBC.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra aliaţilor Ucrainei pentru a livra arme cu rază lungă de acţiune, ceea ce ar permite Kievului să atace aerodromurile militare şi instalaţiile forţelor aeriene ruse mult în spatele liniei frontului, chiar şi pe teritoriul Rusiei. În prezent are loc o discuţie cu privire la autorizarea în principiu a utilizării acestor arme împotriva ţintelor de pe teritoriul rus.

UPDATE 20.00 - Autorităţile ruse au ordonat luni evacuarea obligatorie a localităţilor situate în apropierea graniţei cu Ucraina din noi districte ale provinciei Kursk, în plus faţă de cele deja evacuate în această provincie.

„Pe baza informaţiilor operaţionale, pentru asigurarea securităţii, Statul Major regional a decis evacuarea obligatorie a localităţilor din districtele Rilski şi Homutovski situate într-o zonă de până la 15 kilometri de frontiera cu Ucraina”, a indicat guvernatorul provinciei Kursk, Alexei Smirnov. Circa 150.000 de localnici au fost evacuaţi până în prezent din această provincie.

UPDATE 19:30 - Zelenski îşi pregăteşte vizita în SUA, axată pe \"\"planul de victorie\"\" împotriva Rusiei, şi va susţine un discurs la ONU

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi pregăteşte o vizită în SUA, în timpul căreia se va întâlni cu omologul său american Joe Biden pentru a-i prezenta un aşa-numit "plan de victorie" şi pentru a-i cere din nou permisiunea de atac asupra unor ţinte pe teritoriul rus cu rachete americane cu rază lungă de acţiune, relatează luni agenţia EFE.

Datele acestei vizite nu au fost anunţate, dar potrivit RBC-Ucraina preşedintele ucrainean va susţine pe 25 septembrie un discurs în faţa Adunării Generale a ONU, la o zi după ce şi Biden îşi va susţine discursul în ziua inaugurală a sesiunii acestei adunări.

Nu au fost anunţate public nici detalii ale "planului de victorie" gândit de Zelenski şi pe care acesta îl va prezenta de asemenea celor doi posibili succesori ai lui Biden, democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump. Planul ar consta într-un "set de soluţii interconectate care vor oferi Ucrainei suficientă putere, suficiente lucruri pentru a aduce acest război pe calea păcii\", a spus Zelenski, care şi-a denumit iniţiativa de asemenea ca planul "4+1".

Astfel, primul punct are în vedere stabilirea rolului Ucrainei în arhitectura de securitate globală, al doilea este un pachet de măsuri care vor căuta să forţeze Rusia să încheie războiul prin negocieri, al treilea reprezintă componenta de sprijin economic pentru Ucraina, iar punctul suplimentar priveşte perioada postbelică.

UPDATE 17:15 - Ofensiva în Kursk: Rusia evacuează noi localităţi în apropierea graniţei cu Ucraina

Autorităţile ruse au ordonat luni evacuarea obligatorie a localităţilor situate în apropierea graniţei cu Ucraina din noi districte ale provinciei Kursk, în plus faţă de cele deja evacuate în această provincie unde armata ucraineană a lansat o ofensivă pe 6 august şi în prezent armata rusă desfăşoară o contraofensivă căreia trupele ucrainene îi răspund cu contraatacuri, transmit agenţiile AFP şi EFE.

"Pe baza informaţiilor operaţionale, pentru asigurarea securităţii, Statul Major regional a decis evacuarea obligatorie a localităţilor din districtele Rilski şi Homutovski situate într-o zonă de până la 15 kilometri de frontiera cu Ucraina", a indicat guvernatorul provinciei Kursk, Alexei Smirnov. Circa 150.000 de localnici au fost evacuaţi până în prezent din această provincie.

Armata rusă a susţinut luni că a recăpătat controlul asupra a încă două localităţi ale acestei provincii, una fiind satul Borki, la circa 14 kilometri sud-est de Sudja, oraş devenit principala redută ucraineană în provincia rusă în care trupele ucrainene au pătruns în luna august şi au ocupat acolo, potrivit Kievului, circa 100 de localităţi pe o rază de circa 30 de kilometri de frontiera ruso-ucraineană. Cealaltă localitate despre care armata rusă susţine că a recuperat-o este satul Uspenovka, aflat chiar la graniţa cu Ucraina, la sud de oraşul Snagost, un avanpost ucrainean fortificat de trupele Kievului şi recucerit săptămâna trecută de trupele Moscovei.

UPDATE 16:10 - Rusia este "militar invincibilă” în Ucraina, declară preşedintele Kazahstanului în faţa cancelarului federal german

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a declarat luni că Rusia este "militar invincibilă" în Ucraina. Tokaev a făcut această declaraţie în timpul vizitei cancelarului federal german Olaf Scholz în această ţară din Asia Centrală, regiune unde influenţa tradiţională rusă este contestată, informează AFP.

"Cert este că Rusia e militar invincibilă", a estimat Tokaev, citat de cabinetul său prezidenţial, într-o declaraţie surprinzătoare făcută în prezenţa cancelarului federal Scholz, cu o zi înainte de un summit cu omologi ai săi din cinci ţări din această regiune.

Primă putere din Asia Centrală, Kazahstanul este un aliat militar şi economic al Rusiei, cu care împarte peste 7500 de kilometri de frontieră comună, iar Tokaev are în mod regulat întrevederi cu preşedintele rus Vladimir Putin.

"Cooperarea între ţările noastre se dezvoltă în cadrul unui parteneriat şi al unei alianţe strategice", a continuat Tokaev, dând asigurări totodată că "în Kazahstan, populaţia nutreşte o adevărată simpatie pentru poporul ucrainean".

UPDATE 12:50 - Armata ucraineană a respins un atac masiv cu tancuri al rușilor în apropierea unui oraș strategic

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum forțele ucrainene au reușit să respingă un atac pe scară largă lansat de ruși cu tancuri în direcția Pokrovsk, orașul strategic din regiunea Donețk pe care trupele Moscovei încearcă să îl cucerească de ceva timp.

„Războinicii Brigăzii Prezidențiale au respins un atac rusesc masiv în direcția Pokrovsk și au transformat tancurile rusești în fier vechi”, notează ministerul ucrainean al apărării în mesajul care însoțește înregistrarea pe care a publicat-o pe contul său de „X”.

 

The warriors from the Presidential Brigade repulsed a massive russian attack in the Pokrovsk direction and turned russian tanks into scrap metal. pic.twitter.com/Dk76gKBtl7

— Defense of Ukraine (@DefenceU) September 15, 2024

 

 

UPDATE 9.20 - O nouă tentativă de asasinare a lui Donald Trump. Suspectul reținut, legături surprinzătoare cu Ucraina

Detalii surprinzătoare în cazul suspectului reținut în cea de-a doua tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Bărbatul în vârstă de 58 de ani ar fi un susținător fanatic al Ucrainei și chiar ar fi vizitat țara, după declanșarea invaziei rusești, în februarie 2022.

Pe baza profilului său din social media, se pare că în urmă cu doi ani a călătorit în Ucraina în urma invaziei Rusiei şi i-a îndemnat pe americani să i se alăture acolo.

UPDATE

"Dronele de atac lansate de ruşi se îndreptau spre Kiev din direcţii diferite şi în grupuri diferite", a indicat Serhii Popko într-o postare pe Telegram. "Potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat victime sau pagube la Kiev", a scris el în mesajul postat în cursul nopţii.

Amploarea atacului, care a ţinut Kievul sub alertă de raid aerian timp de aproximativ patru ore, va fi cunoscută abia mai târziu în cursul zilei de luni, a adăugat el pe aplicaţia de mesagerie citată.

Agenţia de presă Reuters citează mai mulţi martori care au relatat despre o serie de explozii puternice aparent ca urmare a activităţii sistemelor de apărare antiaeriană.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat în cursul acestei dimineţi că au doborât 53 dintre cele 56 de drone de tip Shahed pe care ocupanţii le-au lansat asupra întregului teritoriu al Ucrainei în timpul operaţiunilor din cursul nopţii, majoritatea aparatelor îndreptându-se în direcţia Kievului, conform postului de televiziune ucrainean Kanal 24 Ukraine.

Moscova nu a făcut deocamdată niciun comentariu despre noul atac împotriva capitalei ucrainene. Rusia afirmă că în atacurile sale aeriene vizează doar infrastructura ucraineană pe care o consideră esenţială pentru eforturile sale de război.

Atac cu bombă ghidată, în Harkov

Un atac rusesc cu bombă ghidată a lovit duminică un bloc cu mai multe etaje din Harkov, provocând moartea unei persoane și rănirea a cel puțin 42 de oameni. Preşedintele Volodimir Zelenski este de părere că trupele ucrainene suferă pierderi mari deoarece armele occidentale sosesc prea lent. Potrivit ISW, trupele ucrainene avansează în regiunea rusească Kursk, în timp ce armata lui Putin au recâștigat teren și continuă contraofensiva.

O persoană a murit, iar alte cel puțin 42 sunt rănite în urma atacului rusesc cu bombă ghidată asupra unul bloc din Harkov.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut încă o dată aliaţilor occidentali să autorizeze Kievul să lovească ţinte militare aflate în profunzimea teritoriului rus, în special baze aeriene, după noul atac al forţelor ruse în orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, scrie AFP.

De altfel, Zelenski a spus că liderul rus Vladimir Putin și lideri ca el ar putea redesena granițele țărilor lumii dacă Europa și alte țări nu sunt unite, potrivit Ukrainska Pravda, citând un interviu CNN.

„Trebuie să înțeleagă că războiul este aproape. (…) Altfel, dacă lumea nu va înțelege că trebuie să trăim în unitate, altfel Putin – sau oameni ca el, știți – poate diviza lumea și îi poate mânca bucățile ca pe o plăcintă și de aceea avem nevoie de această unitate”, a spus Zelenski.