MENIU

Pericol de inundații majore în Ungaria: Dunărea amenință să facă ravagii

Ungaria se confruntă cu un pericol iminent de inundații, iar premierul Viktor Orban a luat măsuri urgente pentru a gestiona criza. Din cauza furtunilor masive generate de ciclonul Boris, care a afectat Europa Centrală cu precipitații abundente, Dunărea riscă să iasă din matcă și să inunde zone întinse din Ungaria, relatează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

Premierul Viktor Orban își amână toate deplasările internaționale

În fața amenințării inundațiilor, premierul ungar Viktor Orban a anunțat pe rețeaua socială X că a amânat toate angajamentele internaționale. "Datorită condițiilor meteo extreme și a inundațiilor iminente, mi-am suspendat toate obligațiile internaționale," a scris Orban. Premierul a subliniat că prioritatea sa este protejarea populației și a infrastructurii țării în fața acestui dezastru natural.

Debite istorice pe Dunăre

Experții avertizează că debitele râurilor din Ungaria vor atinge niveluri "istorice" în următoarele zile, alimentate atât de precipitațiile continue, cât și de apele aduse de cursurile din alte țări ale Europei Centrale. Dunărea, unul dintre cele mai mari fluvii din Europa, ar putea depăși malurile, provocând inundații extinse pe teritoriul ungar.

„Toți la posturi! Până când vom ieși din pericol, ne vom concentra toate eforturile pe apărarea împotriva inundațiilor," a transmis Viktor Orban într-o postare pe Facebook, subliniind caracterul urgent al situației.

Dunărea, un fluviu vital pentru Europa

Dunărea este singurul fluviu european care curge de la vest la est, având o importanță strategică și economică majoră. Izvorând din Munții Pădurea Neagră din Germania, Dunărea traversează 10 țări – printre care Austria, Ungaria, România și Serbia – și are afluenți în alte 7 state. Fluviul trece prin patru capitale europene: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad. După ce străbate 2.860 de kilometri, se varsă în Marea Neagră prin Delta Dunării.

În prezent, autoritățile ungare sunt în alertă maximă, încercând să prevină un dezastru cauzat de revărsările iminente ale fluviului, care ar putea afecta mii de locuințe și infrastructuri esențiale.