MENIU

Rareș Bogdan a luat foc! Cum face Austria jocul Rusiei în scandalul Schengen?

Rareș Bogdan, europarlamentar, prim-vicepreședinte PNL Foto: INQUAM/George Călin

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a acuzat direct Rusia că ar dicta atitudinea Austriei față de România în scandalul Schengen. Politicianul a sugerat că liderii de la Viena n-ar putea face față constrângerilor energetice ale Moscovei.

"Știți cum e, în fața argumentului gaz și în fața argumentului petrol, pe care îl folosesc pe Moscova, în mod direct către Austria, e foarte complicat, o țară non-NATO... e foarte complicat să zici. Ăsta este adevărul pur pe care nu trebuie să ne ferim să-l rostim”, a decalrat Rareș Bogdan, la un post TV.

 

"Relațiile pe care Moscova le are în continuare cu Austria, modalitatea în care Austria primește în continuare gaz din conductele Gazprom la prețuri preferențiale, spre deosebire de alte state europene, Austria se bucură de o relație privilegiată cu Rusia lui Putin.   Și practic Putin nu ne vrea în Schengen," a mai precizat politicanul liberal.

 

Dacă ne ducem așa foarte jos ca analiză și spunem Putin, Putin sigur nu ne vrea în Schengen, pentru că România câștigă enorm și financiar și din punct de vedere al respectului și practic se cimentează și mai puternic în Europa", spune europarlamentarul.

„În momentul ăsta România este țară cheie alături de Polonia pentru tot ceea ce înseamnă front estic (...) al NATO și stat foarte important în relația cu Uniunea Europeană. Toate aceste atuuri pe care le avem trebuie exploatate și de asta nu trebuie să ne ferim să folosim niciun fel de metodă", adaugă europarlamentarul.

 

Declarația vine după ce România a primit, joi, o nouă lovitură în cursa pentru Schengen, la aproape un an de la refuzul Austriei de a vota aderarea țării noastre. Extinderea zonei de liberă circulație a cetățenilor UE n-a figurat pe agenda Consiliului JAI de joi, 28 septembrie. În schimb, a fost inclusă politica de migrație la nivelul Uniunii Europene.

Mai multe articole despre: