MENIU

Mare atenție la acest tip de medicamente. Ce trebuie să știe șoferii înainte de a se urca la volan

Un procent de 15-20% din mostrele biologice prelevate de la șoferii care au fost depistați pozitiv la testele efectuate cu aparatele Drugtest, la nivel național, în perioada 2021-2023, au fost infirmate ulterior, potrivit datelor furnizate de structurile rutiere teritoriale. Aceste informații au fost comunicate miercuri de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). Astfel că șoferii trebuie să ia aminte la ce medicamente pot consuma înainte de a se urca la volan.

Clarificări privind consumul de medicamente înainte de a te urca la volan

„Majoritatea conducătorilor auto sunt conștienți de efectele alcoolului și drogurilor. Totuși, o categorie distinctă de substanțe care pot afecta capacitatea de a conduce sunt medicamentele. Este esențial ca șoferii să verifice ambalajele medicamentelor pe care le administrează, deoarece unele pot conține compuși care induc efecte psihoactive și pot fi depistați de aparatele Drugtest, chiar dacă persoana nu a consumat droguri,” a explicat IGPR într-un comunicat transmis AGERPRES.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 84/2024, au fost reevaluate procedurile de verificare a consumului de alcool și substanțe psihoactive. Conform noilor reglementări, șoferii care refuză testarea pentru determinarea consumului de alcool sau substanțe psihoactive sunt conduși la cea mai apropiată unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice.

Prevenirea conducerii sub influența substanțelor psihoactive

În absența unor indicii clare privind prezența substanțelor psihoactive sau a alcoolului în organism, pentru a preveni riscurile pe drumurile publice, s-a instituit măsura retragerii permisului de conducere până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator. Această măsură nu constituie o infracțiune și nu atrage întocmirea unui dosar penal.

„Retragerea permisului de conducere este justificată de necesitatea protejării vieții, integrității corporale și sănătății participanților la trafic sau a celor aflați în zona drumurilor publice,” a subliniat IGPR.

Aceste măsuri sunt parte din eforturile continue ale autorităților de a spori siguranța rutieră și de a preveni accidentele cauzate de șoferii sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.