MENIU

BNR a redus dobânda cheie după un an și jumătate! Cifre cruciale pentru românii cu rate la bancă

BNR a redus dobânda cheie după un an și jumătate! Cât a scăzut rata dobânzii. Cifre cruciale pentru românii cu rate la bancă

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis vineri reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an, de la 7% pe an, începând cu data de 8 iulie 2024, informează banca centrală.

Totodată, BNR a hotărât scăderea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 8,00% pe an, şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6,00% pe an. De asemenea, Consiliul a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Dobânda de politică monetară era nemodificată din luna ianuarie a anului trecut, atunci când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 iulie 2024, a hotărât următoarele: 
• scăderea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75 la sută pe an, de la 7,00 la sută pe an, începând cu data de 8 iulie 2024; 
• scăderea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75 la sută pe an, de la 8,00 la sută pe an, și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75 la sută pe an, de la 6,00 la sută pe an; 
• menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, a anunțat BNR.

Ședință crucială la BNR: dobânda cheie se menține la un prag uriaș de 7 procente! Ce se întâmplă cu ratele românilor

Mai multe articole despre:
rate banci bnr dobanda cheie